2 min. čitanja

NAPOKON ODSUKAN Godinu i pol je trebalo institucijama da ga uklone, kad vlasnici nisu htjeli

NAPOKON ODSUKAN Godinu i pol je trebalo institucijama da ga uklone, kad vlasnici nisu htjeli
Foto: Čitatelj

VINIŠĆE – Trebalo je gotovo godinu i pol dana, da se nasukana podrtina katamarana u Vinišću pored Trogira ukloni s mjesne plaže. Podsjetimo, katamaran njemačkih državljana stoji nasukan na sredini plaže u Vinišću još od od 21. prosinca 2019. godine i unatoč apelu građana i javnim objavama na našem portalu u više navrata, nije se dogodilo apsolutno ništa.

Lučki kapetan u Splitu Željko Kuštera kaže da su u više navrata pokušali doći do vlasnika i da je problem što se radi o stranom državljaninu iz Hamburga.

Foto: Čitatelj

Rješenje o uklanjanju koje su u dva navrata pokušali preko Generalnog konzulata Republike Hrvatske u tom njemačkom gradu dostaviti, vlasnik nije podignuo, pa ni brod, kako kaže, nisu mogli podići, jer bi se vlasnik mogao javiti s tvrdnjom da njegov brod vrijedi milijune.

Prema rješenju koje je izdano nakon gotovo godinu i pol dana od ostavljanja plovila na plaži, Uprava sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split nalaže tvrtki Plovput da katamaran mora ukloniti najkasnije do 16. ožujka.

Foto: Čitatelj

Ali ni Plovput nije to mogao napraviti u roku, pa su tražili dodatno produljenje za više od mjesec dana i to, kako su pojasnili: “zbog objektivnih okolnosti osiguranja dokaza te osiguranja ljudstva i mehanizacije za uklanjanje podrtine”.

U rješenju objavljenom 16. veljače 2021. stoji da se opravdano mogu očekivati velike štetne posljedice za morski okoliš, obalu ili povezane interese, ugrožavati pomorske djelatnosti u obalnom području, kao i druge gospodarske interese koji predstavljaju osnovne izvore prihoda osobama koje se njima bave te kao najvažnije ljudske živote i dobrobit obalnog područja, uključujući očuvanje živih morskih bogatstava te flore i faune.

Ono što je najvažnije, ovaj brod više neće predstavljati opasnost za ljude i morski okoliš, ali da su to mogli riješiti puuuuno prije – mogli su…

Foto: Čitatelj

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NASUKAN GODINU I POL DANA Napokon najavljeno uklanjanje katamarana s plaže u Vinišću
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.