2 min. čitanja

SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more

SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more
Foto: Wikimedia

Američko veleposlanstvo u Ankari obavijestilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova o otkazivanju odluke o slanju dva ratna broda u Crno more, koja je ranije donijeta uslijed strahovanja zbog “nakupljanja ruske vojne moći na granicama Ukrajine”. O tom je danas, 15. travnja, izvijestio Reuters, pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu, piše Geopolitika News.

Turska je prošlog tjedna najavila kako Sjedinjene Države šalju dva ratna broda u Crno more. Radilo se o razaračima USS Donald Cook i USS Roosevelt (op.GN). Rusija je taj potez nazvala neprijateljskom provokacijom.

Izvori britanske novinske agencije tvrde da je američko veleposlanstvo u Ankari obavijestilo tursko Ministarstvo vanjskih poslova o otkazivanju slanja brodova “bez navođenja razloga“. Također je naznačeno da je Turska, najvjerojatnije, “pogrešno protumačila početnu obavijest“, budući da otpremu brodova u Crno more “nije potvrdio Washington“.

Prema izvorima, Sjedinjene Države često obavještavaju Tursku o “potencijalnom ulasku” svojih brodova u Crno more. Međutim, sama činjenica zahtjeva ne mora značiti i neizbježni prolazak brodova – “to je, prije, jamstvo da brodovi mogu ući u vodno područje ako je potrebno“.

Podsjećamo: ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov prije tri dana oštro je upozorio Washington da svoje brodove „drži podalje od Krima jer bi, u suprotnom, moglo doći do neželjenih incidenata.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem ulasku američkih vojnih brodova u Crno more, ruska mornarica jučer je počela vježbe u Crnom moru, tijekom kojih se vježbaju gađanja površinskih i zračnih ciljeva. Osim toga, iz Kaspijskog jezera (mora) kanalom Volga-Don, u Azovsko i Crno more prebacuje se više od deset brodova Kaspijske flotile koji će u vježbama sudjelovati zajedno s brodovima Crnomorske flote.

Navedenu odluku Washingtona, nedvojbeno, prije svega treba promatrati u kontekstu prekjučerašnjeg telefonskog poziva američkog predsjednika Joe Bidena ruskom čelniku Vladimiru Putinu, kada je ruskom kolegi predložio sastanak i razgovore o različitim temama iz međunarodnih odnosa, o čemu smo detaljno pisali u našoj analizi tog istog dana, pod nazivom „Biden ‘pregrizao jezik’ i nazvao Putina“. Taj poziv, naravno, uopće ne znači da će do nekakve normalizacije američko-ruskih odnosa doći, ali definitivno je djelovao relaksirajuće na krajnje napeto stanje u Ukrajini i crnomorskom bazenu gdje Moskva ne pokazuje nikakve naznake odustajanja od svojih postavljenih ciljeva i čega je Washington svjestan, javlja portal Geopolitika News.

Irina Meter / Z.M.

PROČITAJTE JOŠ:

AMERIKANCIMA NIJE SVEJEDNO: “Rusi moderniziraju mornaricu – Manja, ali ubojitija flota”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.