1 min. čitanja

Dubrovnik donio prvi gradski Akcijski plan za smanjenje onečišćenja plastikom u Hrvatskoj

Dubrovnik donio prvi gradski Akcijski plan za smanjenje onečišćenja plastikom u Hrvatskoj
Foto: Damir Mičić / Udruga Sunce

DUBROVNIK – Plastic Smart City Dubrovnik formalno je prihvatio prvi Akcijski plan za smanjenje onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji uključuje ključne mjere za smanjenje nastanka otpada i unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom.

Plan koji je potpisao dubrovački gradonačelnik Mato Franković razvijen je kroz suradnju Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF-a, kao dio globalne inicijative Plastic Smart Cities kojoj se Dubrovnik priključio u srpnju 2020.

Grad se obvezao poduzeti mjere i radnje kojima će smanjiti količinu odloženog plastičnog otpada za 30% na pilot području do 2022. i za 55% na gradskoj razini do 2025. godine. To će se postići primjenom sustava prikupljanja otpada od-vrata-do-vrata u gradskim naseljima Zaton Veliki, Zaton Mali, Štikovica i Bosanka.

Plan uključuje i mjere za poboljšanje prikupljanja i odlaganja kompostabilnog i biorazgradivog plastičnog otpada, kao i projektiranje, financiranje i implementaciju Centra za ponovnu upotrebu u gradu Dubrovniku.

U skladu s Akcijskim planom do kraja ove godine trebala bi biti usvojena posebna odluka kojom će biti ograničena upotreba jednokratne plastike za sva javna događanja, koja (su)organizira ili (su)financira Grad Dubrovnik, kao i odluka o ograničavanju upotrebe jednokratne plastike u svim javnim poduzećima i institucijama Grada Dubrovnika, koja bi trebala biti donesena prije početka turističke sezone.

Donošenjem Akcijskog plana za smanjenje onečišćenja plastikom, Grad Dubrovnik poduzeo je bitan korak u okviru globalne inicijative WWF-a pod nazivom Plastic Smart Cities, koja ima za cilj spriječiti dotok plastike u prirodu do 2030. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.