2 min. čitanja

SKUPNE VJEŽBE HRVATSKE VOJSKE Na Rtu Kamenjak započeo “Hrvatski bedem 1991.-2021.”

SKUPNE VJEŽBE HRVATSKE VOJSKE Na Rtu Kamenjak započeo “Hrvatski bedem 1991.-2021.”
Vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 21”, vojna je vježba s najdužom tradicijom u HV-u koja se održava dvadeset i šestu godinu u kontinuitetu | Foto: HKoV/E.Nakić

PULA – Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule, od 12. do 16. travnja 2021. održava se vojna vježba “ŠTIT 21”, prva u nizu vježbi u okviru „Hrvatskog bedema 1991.-2021.“, koji se provodi povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.

„Hrvatski bedem 1991.-2021.“ je skupni naziv za aktivnosti i vježbe čija provedba je planirana povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima.

Foto: HKoV/E.Nakić

Vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 21”, vojna je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i šestu godinu u kontinuitetu.

Riječ je o intergranskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske. Vježba se provodi u cilju provjere uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika i postrojbi protuzračne obrane (PZO) u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja.

Foto: HKoV/E.Nakić

Na vježbi sudjeluje 255 pripadnika Hrvatske vojske. Gađanja se provede s lako prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“ i lako topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm PZO na radio vođenu maketu zrakoplova.

Gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid.

Nakon provedenih gađanja pohvaljena su dvojica najboljih ciljača koji su imali direktan pogodak imitatora zračnog cilja sustavom „Strijela 2-M“.

Foto: HKoV/E.Nakić

U okviru događanja u četvrtak, 15. travnja 2021. održana je svečanost otkrivanja kamene skulpture koja je postavljena na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Kamenjaku, u organizaciji Općine Medulin, a kojoj je također nazočio i državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.