2 min. čitanja

ODRON U ENGLESKOJ Čitava litica od četiri tisuće tona pala na plažu

ODRON U ENGLESKOJ Čitava litica od četiri tisuće tona pala na plažu
Foto: Youtube / Screenshot

U britanskom Dorsetu, na jugu Engleske, dogodilo se najveće urušavanje obalnog klifa u posljednjih 60 godina. Gotovo 4.000 tona stijena i tla odvojilo se i srušilo na lokalnu plažu i u more, nakon čega su građanima postavljena brojna upozorenja na opasnost od dodatnog urušavanja.

– Došlo je do značajnog urušavanja kamenja i tla između Seatowna i plaže Eype. Očekuje se i dodatno urušavanje, nakon uočenih svježih pukotina, koje utječu na liniju rasjeda. Radi vaše sigurnosti držite se podalje od vrhova i podnožja litica kad – stoji u upozorenju gradskog vijeća Dorseta, objavljenom na društvenim mrežama.

Ovo područje se naziva “Jurska obala”, koja je ujedno i dio UNESCO-ve svjetske baštine, jer sadrži stijene iz razdoblja trijasa, jure i krede, starosti od 250 do 65 milijuna godina.

Šire područje je nakon ovog događaja osigurano, a na web stranici Jurske obale piše da je to područje koje neprestano erodira, javlja Sky News.

– Erozija je stvorila prekrasnu obalu, kakvu poznajemo danas, no važno je imati na umu da su urušavanja stijena i stvaranje klizišta dio tog procesa. Iako je veća vjerojatnost da se to dogodi nakon jakih kiša i oluja, može se dogoditi bilo kada. Jurska obala je prekrasno mjesto, no važan je oprez, poručuju.

Razmjere štete nakon što su se srušila dva velika dijela litice na Dorsetovoj obali, pokazuju snimke iz drona.

Odron je odnio liticu u širini 300 m istočno od Seatowna, u blizini svjetionika Thorncombe, pa je zbog sigurnosti građana ograđena i obala, piše BBC.

S obzirom da ovo vjerojatno nije sve, jer se očekuje još odrona, vlasti ponavljaju upozorenja gradskog vijeća Dorseta:

“Odroni se mogu dogoditi u bilo kojem trenutku i bez upozorenja. Držite se dalje od tog područja i držite se dalje od ruba litice. Selfie nije vrijedan života.”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.