1 min. čitanja

PAG Kreće akcija za spas crnike i pošumljavanje otoka hrastom meduncem

PAG Kreće akcija za spas crnike i pošumljavanje otoka hrastom meduncem
Foto: Grad Pag

PAG – U Pagu je u začetku akcija koja bi mogla biti izuzetno korisna za očuvanje hrasta medunca i crnike, važnih dijelova otočne flore. Naime, Pažanin Marin Buljanović je iz žira hrasta medunca iz Posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzina i žira crnike dobio mladice koje se mogu presađivati.

Treba pokupiti žir u jesen i staviti u hladnjak na dva do tri mjeseca. Žir se u hladnjak stavlja u plastičnu posudu s poklopcem, u malo pijeska ili piljevine, odnosno bilo čega što drži vlagu. U proljeće treba izvaditi žir i presaditi u pitariće – priča Buljanović za Radio Pag.

– Ako nas je više, možemo bar malo pošumiti neke djelove otoka. Organizirati se za dogodine i napraviti akciju – poručuje.

Posebni rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzina, u kojem raste hrast medunac, prostire se na površini od 28.45 hektara, a zaštićen je od 1988. godine. Ta šuma hrasta medunca i bijeloga graba jedina je listopadna šuma na otoku Pagu. Rezervat obuhvaća obalni pojas s obje strane stare ceste Pag-Novalja u duljini 2 km.

Osobitost hrasta medunca iz Posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzina je što raste uz more, a istraživanja su pokazala kako je to stablo, kroz stoljeća, razvilo otpornost na posolicu. Upravo zbog toga, mladice hrasta medunca mogle bi uspjeti i na drugim dijelovima otoka.

Još jedna dobrobit ove akcije bila bi spašavanje crnike. Naime, na otoku ne postoji šuma crnike, a jedno područje na kojem raste veći broj stabala crnike, ugroženo je gradnjom kuća. Crnike je na otoku Pagu sve manje, a sadnjom mladica to bi se stablo moglo spasiti od nestajanja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.