Britanija šalje vojne brodove u Crno more!

Foto: Wikimedia

Britanski vojni brodovi plovit će za Crno more uslijed rastuće napetosti u regiji, kazao je visoki mornarički časnik za The Times

Razarač tipa 45 naoružan protuzračnim naoružanjem i krstarica tipa 23 specijalizirana za brobu protiv podmornica, proći se idući mjesec kroz Bospor i ući u Crno more, prenosi Geopolitika News.

Glavni brod flote, nosač HMS Queen Elizabethpružat će podršku s RAF F-35B “nevidljivim” avionima i protupodmorničkim Merlin helikopterima. Još nije jasno hoće li i nosač proći kroz bosporski tjesnac kao razarač i krstarica ili će djelovati iz Mediterana.

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje brodove kako bi “pokazala solidarnost prema Ukrajini i NATO saveznicima”. Ovakvom odlukom, UK opet pokazuje da je najbrža u pomoći SAD-u. Vojno savezništvo ove dvije zemlje ponekad počiva na krivim pretpostavkama.

Sjetimo se rata u Iraku kada su UK i SAD predvodile invaziju na režim Saddama Husseina zbog proizvodnje nuklearnog oružja. Optužba za nuklearno naoružanje se pokazala lažnom.

Nisu sve zemlje NATO saveza brzo “uskočile” u zajednički napade. Francuska i Njemačka bile su mnogo suzdržanije, pa čak i suprotstavljene odluci o slanju trupa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more

AMERIKANCIMA NIJE SVEJEDNO: “Rusi moderniziraju mornaricu – Manja, ali ubojitija flota”

 

Vaš komentar