2 min. čitanja

Helikopterska hitna medicinska služba od Čilipa do Metkovića za 13 minuta!

Helikopterska hitna medicinska služba od Čilipa do Metkovića za 13 minuta!
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Povodom početka cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je na helidromu kod Opće bolnice Dubrovnik održana pokazna vježba.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je služba iznimno bitna jer se u nekim dijelovima županije bez nje ne može ni približno postići medicinski standard ‘zlatnog sata’.

Foto: DNŽ

– Bez ove službe nemoguće je postići da unutar 60 minuta pacijent stigne do medicinske ustanove u Dubrovniku i Splitu, gdje će mu se dati odgovarajuća pomoć i spasiti život. Nakon pet godina smo službu produljili na čitavu godinu. Sad će stanovnici naše županije imati jednake uvjete kao i svi drugi građani Hrvatske i Europske unije – izjavio je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarski upit župan je istaknuo kako je u dugoročnom programu Vlade planirano da služba bude smještena u Opuzenu, međutim za to još nisu ispunjeni tehnički uvjeti.

Foto: DNŽ

– Mi jesmo za takvo rješenje, ali je potrebno izgraditi helidrom i prateće objekte. Zasad servisnu uslugu može pružiti jedino Zračna luka Dubrovnik – napomenuo je on.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević izjavila je kako se u proteklih pet godina pokazala potreba produljenja usluge na cijelu godinu.

– Već u prva dva dana djelovanja potvrdilo se da je služba potrebna, jer smo imali dvije intervencije, u Metkoviću i Janjini. Bit će ih sve više što se bude bližila sezona, ali prvenstveno je služba tu radi građana, jer im daje sigurnost – rekla je Grba-Bujević.

Foto: DNŽ

Podsjetila je kako je s bazama na Krku, Divuljama i Čilipima služba pokrila čitavo područje hrvatske obale i otoka.

– Helikopter s Čilipa polijeće za tri do četiri minute i do Metkovića mu treba 13, a do Korčule 14 minuta, što je izrazito brzo. Ukupno će u projekt do kraja godine biti uključeno 24 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara, koji raditi u tjednim dežurstvima – rekla je Grba-Bujević.

Foto: DNŽ

Hitnu helikoptersku medicinsku službu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji financiraju Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je ustupilo helikopter s posadom, Ministarstvo zdravstva, koje je osiguralo zdravstveno osoblje te Dubrovačko-neretvanska županija koja plaća smještaj i prehranu posade i zdravstvenog osoblja u Zračnoj luci Dubrovnik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.