3 min. čitanja

VIDEO Bol na Braču bogatiji za tri pješačke i dvije biciklističke staze

VIDEO Bol na Braču bogatiji za tri pješačke i dvije biciklističke staze
Foto: Youtube / Screenshot

BOL – Covid kriza stvorila je veliki interes za razvoj aktivnog turizma kao i odlaska u prirodu općenito. Trend koji je do jučer bio u fokusu sada je postao jedan od imperativa razvoja turističkih destinacija.

Upravo na razvoju aktivnog turizma u Turističkoj zajednici Bola na Braču ove godine su se posebno posvetili te osmislili nove programe na otvorenom. Radi se o pješačkim i biciklističkim stazama, koje se temelje na lokalnim legendama i na tragu njihovog fenomenalnog projekta “Naše Bolske priče”, piše HRturizam.

Aktivni turizam jedan je od preduvjeta produljenja sezone. Radi se o tri nove pješačke staze – Osjeti mir duljine 8 km, Otkrij legende Zmajeve špilje duljine 11 km te Pronađi Macičevo blago ukupne duljine 16 km. Dvije nove biciklističke staze: Bračke vile duljine 45 km koja je posebno atraktivna jer vodi do vrha Vidove gore te 20 km staze Opojni miris Brača.

Aktivni turizam s naglaskom na cikloturizam, ali i ostali sportovi kao recimo windsurf, su jedan od preduvjeta produljenja sezone. Naročito u ovo pandemijsko vrijeme kad se preferiraju aktivnosti na otvorenom – outdoor turizam, navodi direktor TZ Bola, Markito Marinković te dodaje:

– Za ostvarenje rezultata iz pred pandemijskog vremena trebat će pričekati još par godina, a do tada je važno naglasak staviti na izvornost ponude, osobito gastronomije kao i na aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u promociji svoga mjesta.

Biciklističe staze otoka

Kako navode iz TZ Bola, iskusne bicikliste čeka zahtjevna, no i atraktivna biciklistička staza br. 768 duga 45 km, koja se proteže duž otoka Brača. Vodi do vrha Vidove gore s prekrasnim pogledom na obližnje otoke.

Tamo su se nekad okupljale nježne vile, koje bi se po ružnom vremenu pretvarale u vještice. Još je jedna, omiljena staza biciklista, a vodi kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande do prelijepog Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža, koja skriva kamen sreće – izvor vječne sreće i blagostanja. Više o stazama moguće je vidjeti u mapi, dostupnoj u uredu Turističke zajednice u Bolu.

Vrh pješačke rute br. 100 skriva patuljka Macića, čije je blago u podzemnim špiljama, dok je šetnjom stazom br. 101 moguće doznati kako su u 16. stoljeću živjeli glagoljaši u samostanu pustinje Blaca, uklesanom u stijene.

Broj 102. zapamtit će ljubitelji zmajeva i prošetati do Zmajeve špilje. Tamo ih očekuju stoljetni reljefi sa slavenskim mitovima o vilama, vukodlacima i vješticama. Pogled s visine od 307 metara dugo ostaje u sjećanju.

Promocija cikloturizma

Cijeli Brač je jedna velika biciklistička staza s 1000 km staza. Brač nudi čak 25 biciklističkih ruta od kojih neke vode do Vidove gore koja sa svojih 780 metara predstavlja najviši vrha svih jadranskih otoka. Točnije, radi se o ruti 768. I ostale rute vode do raznih znamenitosti i stvari koji jednostavno moraš vidjeti poput rute 761 koja vodi u sredinu otoka. Škrip, najstarije naselje na otoku i dom Muzeja otoka Brača i muzeja maslinova ulja je nezaobilazna lokacija. Ruta 757 vodi kružno iz Supetra preko Mirca i Sutivana do Ložišća, divnog mjesta s najljepšim crkvenim zvonikom na otoku iz 1888. prema nacrtu kipara Ivana Rendića.

Povezivanje tj. ekstenzija s projektom Naše Bolske priče je logičan i pametan potez. Također, autentičnost je ključ kao i uključivanje lokalne zajednice u promociju destinacije, a time i podizanja svijesti o turističkom proizvodu. Jer mi sami smo najbolji ambasadori naše destinacije, piše HRturizam.

– Uključivanje lokalne zajednice u promociji svoga mjesta uz autentičnost, izvornost i aktivni turizam je dobitna kombinacija. Na taj način lokalno stanovništvo postaje dio zajedničke destinacijske promocije i dolazi do umreživanja svih dionika u turizmu destinacije – zaključuje Marinković.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.