3 min. čitanja

Žene na otocima, vođe održivog turizma

Žene na otocima, vođe održivog turizma
Foto: Boris Kačan / Ilustracija

SMILO je međunarodna mreža malih otoka, čiji je cilj podržati male otoke površine manje od 150 km² prema održivom upravljanju njihovim teritorijem i resursima. Integriran pristup podupire očuvanje prirodnih resursa otoka vezanih uz probleme s vodom i sanitacijom, otpadom, energijom, bioraznolikošću, krajolikom i kulturnom baštinom. U međunarodnom projektu „Žene na otocima, vođe održivog turizma” , kojeg podržava zaklada Anna Lindh, sudjeluje i hrvatski Park prirode Lastovsko otočje.

Cilj je projekta pomoći učiniti turističku ponudu raznolikijom i smanjiti ovisnost o masovnom i sezonskom turizmu, čime se ugrožavaju lokalna kulturna baština, biološka raznolikost i ekonomska prilagodljivost otoka. Isto tako, riječ je o podršci djelovanju lokalnih organizacija koje vode žene i promicanju uloge žena kao pokretača održivijeg razvoja na otoku. Zahvaljujući umrežavanju, partneri će također moći dijeliti i poboljšati svoja znanja i dobre prakse u održivom turizmu i promicanju otočne baštine. Ukupno trajanje projekta: 9 mjeseci (od 1. 11. 2020. do 21. 8. 2021.)

Partneri:

Općina Kerkennah, otok Kerkennah (Tunis): Kerkennahom upravlja jedna općina, općina Kerkennah, čije područje obuhvaća cijeli arhipelag. Općina je zadužena za organizaciju upravljanja otokom. Strategija općine osobito ima za cilj razviti imovinu otočnog područja, potaknuti lokalna poduzeća i lokalne proizvode, razviti poljoprivredni sektor, revitalizirati i standardizirati ribarski sektor, a čak i promovirati metode socijalnog osiguranja za građane koji se nalaze u najnepovoljnijem položaju. Općina je vrlo predana održivom razvoju svojeg teritorija i želi razviti nove, raznolike i održive turističke aktivnosti na otoku kako bi što bolje modernizirala izvore prihoda zajednice.

Park prirode Lastovsko otočje, otok Lastovo (Hrvatska): Parkom prirode Lastovsko otočje upravlja njegova javna ustanova koja djeluje kao javna služba. Kako bi se podržavalo zaštićeno područje, ustanova štiti, održava i promovira park prirode. Stoga je cilj ustanove održivo upravljanje tim područjima, osiguravajući pravilno funkcioniranje prirodnih procesa i održivo korištenje prirodnih resursa. Cjelokupno tehničko i administrativno osoblje čine žene i glavni su primjer vodeće uloge koju žene mogu imati u održivom upravljanju otocima. Park je partner projekta Plavi lokalni inkubator koji vode Blue Seeds i WWF Adria, a cilj mu je promicanje pojave mikropoduzetničkih inicijativa u plavoj ekonomiji.

National Trust, otok Brownsea (Ujedinjena Kraljevina): National Trust već je 125 godina obalna agencija za zaštitu u Ujedinjenoj Kraljevini koja je odgovorna za očuvanje flore i faune te kulturne baštine. National Trust štiti, među ostalim, obalu, otoke, šume, plaže, močvare, prirode rezervate, sela, povijesne kuće, mlinove, pa čak i pubove. Agencija postaje vlasnikom da ih obnovi, zaštiti i učini dostupnima. Do danas National Trust štiti 1255 km obale, 248.000 hektara zemlje i više od 500 povijesnih domova, dvoraca, drevnih spomenika, vrtova i rezervata prirode. U vlasništvo National Trusta spada i otok Brownsea, koji je najveći od osam otoka u luci Poole i uživa značajan broj statusa zaštite (Poseban rezervat za Maure, posebno za ptice, nalazište RAMSAR, cijeli je otok prirodni rezervat). Otok je poznat po iznimnoj biološkoj raznolikosti i po rodnom mjestu izviđača, a godišnje privuče približno 140.000 turista. Poznato je da se na otoku provode ekoturističke aktivnosti poput promatranja ptica. National Trust uspostavio je učinkovit sustav za poboljšanje prirodnih prostora, kontrolu kapaciteta (Nosivi kapacitet turizma) i očuvanje najugroženijih vrsta.

Fotoessa PC, otok Paros (Grčka): FOTOESSA je interdisciplinarna inicijativa usmjerena na premošćivanje jaza između akademskih istraživanja i aktivizma civilnog društva. FOTOESSA promiče međusobno razumijevanje i suradnju između građana svijeta, osobito među mladima, i to bez izuzetaka kroz istraživanje, obrazovanje i različite suradničke projekte. FOTOESSA posjeduje FDF certifikat iz programa In Place of War (IPOW) i Programa socijalnog i kreativnog poduzetništva Sveučilišta Manchester za mlade poduzetnike te FDF certifikat ALF-a o državljanstvu međukulturnog obrazovanja. Oni rade u partnerstvu s lokalnim dionicima na otoku Parosu i uključeni su u ovaj projekt diverzifikacije ponude održivog turizma na Parosu.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.