2 min. čitanja

DUBROVNIK POSTAJE MEKA ZA DIGITALNE NOMADE: Okupili su se ovoga vikenda na Lazaretima

DUBROVNIK POSTAJE MEKA ZA DIGITALNE NOMADE: Okupili su se ovoga vikenda na Lazaretima
Foto: Boris Kačan

Digitalni nomadi iz cijeloga svijeta, sa trenutnim boravištem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bili su dio specijalnog eventa organiziranog protekloga vikenda u Dubrovniku. Adriatic SeaChange, agencija iz Dubrovnika koja nudi usluge za osobe koje rade na daljinu i digitalne nomade, bila je domaćin eventa koji se održao u Lazaretima uz potporu Dubrovačke baštine, prenosi Dubrovački vjesnik.

– U skladu s međunarodnim djelovanjem naše agencije, tijekom samog događaja uključili smo različite teme. Predstavili su nam se naši dragi prijatelji iz The tea grupe kako bi naši gosti mogli uživati u pravom engleskom čaju tjekom jutra. Poslije prezentacije čajeva imali su priliku upoznati se sa tradicionalnim hrvatskim proizvodom-kravatom. Suradnica iz Croate pokazala im je kravate i marame sa motivima glagoljice, kolarina, konavoskih naušnica, kroz koje su naučili i dio naše tradicije i povijesti.

– Naučili su vezivati čvorove a neki od njih su pokazali zavidno znanje već od ranije jer su mnogi išli u škole u kojima se nosila kravata, međutim nisu znali da potječe iz Hrvatske. Glavni dio eventa bio je sat hrvatskog jezika kako bi naši nomadi naučili kako pozdraviti nekog na ulici, u trgovini, kako naručiti kavu, kako zahvaliti za isto. Za njih smo pripremili i različite igre jezika u kojima su kroz dijalog na hrvatskom jeziku ponavljali naučeno – objašnjava Barbara Lončarić Lučić, suvlasnica agencije Adriatic SeaChange.

Foto: Pixabay

– Ovo je divna prilika za upoznati se ostalim nomadima koji žive u Dubrovniku, nisam ni znala koliko ljudi tu boravi prije dolaska danas u Lazarete – istaknula je Gillie Sutherland iz Ujedinjenog Kraljevstva. Gillie živi u Dubrovniku kao online joga instruktorica već godinu dana i dodaje:

– Odlična je stvar bila upitnik na kraju eventa u kojem smo mogli iznjeti svoje mišljenje o životu u Dubrovniku, nedostacima i onim lijepim stvarima zbog kojih smo tu, s obzirom da neki od nas već imaju mogla bi reći dugo i bogato iskustvo života u Vašem Gradu.

Hrvatska se sve više i više otvara prema digitalnim nomadima a s uvođenjem takozvane vize za digitalne nomade sve više i više osoba koja rade na daljinu biraju Hrvatsku kao destinaciju. Adriatic SeaChange kao agencija koja kombinira lokalno znanje sa inozemnim partnerom, traži ideje i projekte kako bi potaknula tržište i organizirala što više ovakvih evenata s ciljem privlačenja digitalnih nomada, ne samo onih koji dolaze izvanka već i onih koji su u u Hrvatskoj ali na drugim destinacijama gdje postoje veće i organiziranije zajednice digitalnih nomada.

– Upoznati ljude iz Ekvadora, Italije, UK i USA bilo je fantastično. Neki od njih su tu već duže vrijeme tako da su u poziciji reći nam što radimo dobro, a što treba mijenjati. Vidjeti toliko nasmijanih lica i čuti toliko različitih engleskih akcenata u na jednom mjestu, u povijesnim Lazaretima potvrdilo je još jednom koliko je ovakav jedan događaj vrijedan kako za njih tako i za nas. Na ovakav način učimo svi! – zaključuje Lončarić Lučić.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Dubrovnik stiže 10 digitalnih nomada, među njima i američki znanstvenik s polja ekologije i zaštite mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.