DUBROVNIK POSTAJE MEKA ZA DIGITALNE NOMADE: Okupili su se ovoga vikenda na Lazaretima

Foto: Boris Kačan

Digitalni nomadi iz cijeloga svijeta, sa trenutnim boravištem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bili su dio specijalnog eventa organiziranog protekloga vikenda u Dubrovniku. Adriatic SeaChange, agencija iz Dubrovnika koja nudi usluge za osobe koje rade na daljinu i digitalne nomade, bila je domaćin eventa koji se održao u Lazaretima uz potporu Dubrovačke baštine, prenosi Dubrovački vjesnik.

– U skladu s međunarodnim djelovanjem naše agencije, tijekom samog događaja uključili smo različite teme. Predstavili su nam se naši dragi prijatelji iz The tea grupe kako bi naši gosti mogli uživati u pravom engleskom čaju tjekom jutra. Poslije prezentacije čajeva imali su priliku upoznati se sa tradicionalnim hrvatskim proizvodom-kravatom. Suradnica iz Croate pokazala im je kravate i marame sa motivima glagoljice, kolarina, konavoskih naušnica, kroz koje su naučili i dio naše tradicije i povijesti.

– Naučili su vezivati čvorove a neki od njih su pokazali zavidno znanje već od ranije jer su mnogi išli u škole u kojima se nosila kravata, međutim nisu znali da potječe iz Hrvatske. Glavni dio eventa bio je sat hrvatskog jezika kako bi naši nomadi naučili kako pozdraviti nekog na ulici, u trgovini, kako naručiti kavu, kako zahvaliti za isto. Za njih smo pripremili i različite igre jezika u kojima su kroz dijalog na hrvatskom jeziku ponavljali naučeno – objašnjava Barbara Lončarić Lučić, suvlasnica agencije Adriatic SeaChange.

Foto: Pixabay

– Ovo je divna prilika za upoznati se ostalim nomadima koji žive u Dubrovniku, nisam ni znala koliko ljudi tu boravi prije dolaska danas u Lazarete – istaknula je Gillie Sutherland iz Ujedinjenog Kraljevstva. Gillie živi u Dubrovniku kao online joga instruktorica već godinu dana i dodaje:

– Odlična je stvar bila upitnik na kraju eventa u kojem smo mogli iznjeti svoje mišljenje o životu u Dubrovniku, nedostacima i onim lijepim stvarima zbog kojih smo tu, s obzirom da neki od nas već imaju mogla bi reći dugo i bogato iskustvo života u Vašem Gradu.

Hrvatska se sve više i više otvara prema digitalnim nomadima a s uvođenjem takozvane vize za digitalne nomade sve više i više osoba koja rade na daljinu biraju Hrvatsku kao destinaciju. Adriatic SeaChange kao agencija koja kombinira lokalno znanje sa inozemnim partnerom, traži ideje i projekte kako bi potaknula tržište i organizirala što više ovakvih evenata s ciljem privlačenja digitalnih nomada, ne samo onih koji dolaze izvanka već i onih koji su u u Hrvatskoj ali na drugim destinacijama gdje postoje veće i organiziranije zajednice digitalnih nomada.

– Upoznati ljude iz Ekvadora, Italije, UK i USA bilo je fantastično. Neki od njih su tu već duže vrijeme tako da su u poziciji reći nam što radimo dobro, a što treba mijenjati. Vidjeti toliko nasmijanih lica i čuti toliko različitih engleskih akcenata u na jednom mjestu, u povijesnim Lazaretima potvrdilo je još jednom koliko je ovakav jedan događaj vrijedan kako za njih tako i za nas. Na ovakav način učimo svi! – zaključuje Lončarić Lučić.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Dubrovnik stiže 10 digitalnih nomada, među njima i američki znanstvenik s polja ekologije i zaštite mora

Vaš komentar