2 min. čitanja

DODIR RIJEKE I MORA Posjetiteljski centar u Kanalu sv. Ante koji uvlači posjetitelje u podvodni svijet ušća Krke

DODIR RIJEKE I MORA Posjetiteljski centar u Kanalu sv. Ante koji uvlači posjetitelje u podvodni svijet ušća Krke
Foto: JU Priroda ŠKŽ

ŠIBENIK – Od monitoringa ušća Krke do skorog postava budućeg centra. Objavljen je postupak javne nabave velike vrijednosti za izradu i instalaciju sadržaja Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante kod Šibenika.

– Zahvaljujući provedenom istraživanju ušća Krke u sklopu projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku- 2.faza“, JU Priroda Šibensko-kninske županije dobila je detaljan znanstveni prikaz stanja flore i faune ušća rijeke Krke, te kemijskih i fizikalnih parametara. Podaci prikupljeni tijekom istraživanja poslužit će kao podloga za kvalitetnije upravljanje ovim područjem i njegovu zaštitu kao i smjernice za uređenje i kreiranje informacijskih sadržaja Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante u uvali Minerska. Početkom travnja objavljen je Otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za izradu i instalaciju sadržaja budućeg centra za posjetitelje u kojem će na suvremen način biti interpretirani rezultati istraživanja provedenog tijekom protekle dvije godine – poručuju iz Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ predstavlja središnju točku živopisne šetnice na južnoj strani kanala sv. Ante ispred Šibenika. Prema izvedbenom projektu autora Filipa Beusana definiran je cjelovit muzeološki program – muzeološka koncepcija stalne izložbe koja će biti smještena u renoviranoj centralnoj zgradi nekadašnjeg vojno skladišnog kompleksa Minerska.

Postav stalne izložbe „Dodir rijeke i mora“, kao elaborirana interpretacija znanstvenog proučavanja predmetnog područja, predstavlja osnovni izvor edukativnih i zabavno-rekreativnih muzeoloških sadržaja, uz već postojeću poučnu stazu.

Foto: JU Priroda ŠKŽ

– Stalna muzejska izložba zamišljena je tako da postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet ušća rijeke Krke. Prve dvije, od ukupno tri, prostorije postava izložbe „Dodir rijeke i mora“ zamišljene su kao razigrana učionica bogata šarenim vizualnim eksponatima i didaktičkim modelima, koji se objašnjavaju i interpretiraju na zanimljiv način pomoću multimedijalnog sadržaja, čime će posjetitelj moći otkriti vrijednosti krajolika i oblike biološke raznovrsnosti – pojašnjavaju iz JU Priroda.

Izložba je namijenjena svim dobnim skupinama i posjetiteljima kako samim žiteljima grada Šibenika i njegove okolice, koji su nakon odlaska vojske i otvaranja šetnice za javnost, svoj vlastiti krajobraz rado prisvojili poput „dnevnog boravka“, tako i posjetiteljima izdaleka, koji privučeni prirodnim i kulturnim znamenitostima tragaju za novim spoznajama i doživljajima.

Obavijest o javom nadmetanju objavljena je početkom travnja u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske gdje se ujedno moraju podnijeti ponude ili zahtjevi za sudjelovanje ponuditelja.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ ukupno je vrijedan 26.554.752,95 kn od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 19.633.561,16 kn bespovratnih sredstava, a ostatak najvećim dijelom iz proračuna Šibensko-kninske županije. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.