3 min. čitanja

Zagađenje Jadrana, prijetnja mnogim gospodarskim sektorima

Zagađenje Jadrana, prijetnja mnogim gospodarskim sektorima
Foto: Facebook

ZADAR – Morska su staništa vrlo složeni i krhki ekosustavi, osjetljivi na zagađenje, pretjerani ribolov i druge ljudske aktivnosti koje ometaju njihovu održivost. Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima zagađenja, koje utječe na brojne gospodarske sektore, od turizma do ribolova i poljoprivrede. Prema posljednjem izvješću Europske komisije o tzv. plavom gospodarstvu ovaj sektor u Hrvatskoj zapošljava više od 170 tisuća osoba te generira oko 3,6 milijardi eura bruto dodane vrijednosti. Na razini EU radi se o prometu od 750 milijardi eura i 218 milijardi eura bruto dodane vrijednosti.

Trenutno je samo šest posto strogo zaštićenih područja Jadrana, ali taj postotak mora rasti barem pet puta kako bismo ostvarili zadane ciljeve Strategije o bioraznolikosti do 2030. No, inovacije nužne kako bi se adresirao ovaj problem ne nastaju u izolaciji. Za očuvanje Jadranskoga mora potreban je i ekosustav dionika koji uključuje multidisciplinarni pristup te povezivanje sveučilišta, industrije, kreatora politika i građanstva, što je i cilj projekata nastalih u okviru Interreg programa Italija-Hrvatska – InnovaMare i SUSHI DROP.

Projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Hrvatska gospodarska komora ispred projekta InnovaMare zajedno s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom i Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni ispred projekta SUSHI DROP organiziraju konferenciju “Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora” za kreatore politike i dionike u plavom gospodarstvu i plavim tehnologijama koji će se održati 27. i 28. travnja u Zadru i online.

Tom prilikom potpisat će se i Pismo namjere za uspostavu Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici, na inicijativu partnera na projektu InnovaMare te na temelju uspješne suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Šibensko-kninske županije i Hrvatske gospodarske komore u području podvodne robotike i senzorike. Sjedište Centra izvrsnosti bit će u Šibeniku kao idealnom centru za razvoj robotike s obzirom na jedinstveni položaj, kakvoću mora, razvoj akvakulture, kao i nautičkog turizma što će svakako utjecati na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji.

Sudjelovanje je besplatno i online putem platforme, a registrirati se možete OVDJE do ponedjeljka, 26. travnja do kraja dana. Program događanja dostupan je OVDJE. Predviđeno je simultano prevođenje. Dodatne informacije i upute za povezivanje na organizirane događaje prijavljenima će biti dostavljene pravovremeno. Za sva dodatna pitanja o organizaciji možete se obratiti na e-mail: innovamare@hgk.hr.

InnovaMare

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i doprinijeti povećanju konkurentnosti u području Plavog gospodarstva. Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB – DIH MAiROS – glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora omogućit će povezivanje svih dionika.

SUSHI DROP

Projekt SUSHI DROP (SUstainable fiSHeries wIth DROnes data Processing) bavi se razvojem prilagođenog podvodnog drona (UUV tehnologija) s akustičnom opremom i optičkom tehnologijom, a za potrebe razvoja neinvazivne metode procjene stanja okolišnog staništa, populacije ribljih stokova i općenito praćenje stanja bioraznolikosti morskih ekosustava na područjima gdje nije moguće klasično uzorkovanje. Cilj suradnje projekata je povezivanje znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne razine prekogranične suradnje, privatnog i znanstvenog sektora, te stvaranje okruženja koje će poticati razvoj novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike orijentiranom na očuvanje i održivost Jadranskog mora.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.