1 min. čitanja

Hrvatska među zemljama koje će pilotirati tehničko rješenje digitalnih zelenih potvrda

Hrvatska među zemljama koje će pilotirati tehničko rješenje digitalnih zelenih potvrda
Foto: Wikimedia / Morski HR

Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, ubrzano nastavljamo s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, rekao je na Vladi potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Na 54. sjednici Vlade RH, održanoj danas, 22. travnja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o dosadašnjem napretku u izradi tehničkog rješenja za izradu prekograničnih interoperabilnih zelenih potvrda.

– Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, Radna skupina osnovana na Vladi prošli tjedan ubrzano nastavlja s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda – rekao je potpredsjednik i ministar Davor Božinović pojasnivši da je Hrvatska na europskoj razini, u Mreži e-zdravstva Europske komisije, na kojoj se dogovaraju tehničko-operativni detalji, u prvoj grupi zemalja koje će pilotirati tehničko rješenje.

Na nacionalnoj razini, nastavio je ministar, uspješno je provedena testna faza integracije izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde, koju uspostavljaju MUP i AKD, što znači da smo uspješno generirali testne potvrde o cijepljenju, o testiranju i preboljenju naših građana, čime je prva faza pripreme ispunjena.

– Uporaba zelene digitalne potvrde ni na koji način ne smije uzrokovati izravnu ili neizravnu diskriminaciju pojedinaca i mora biti u potpunosti u skladu s temeljnim načelima nužnosti i razmjernosti i učinkovitosti – napomenuo je ministar Božinović, zaključivši ovu temu obaviješću da će se  javnost nastaviti izvještavati o tome kako napreduju pripreme za primjenu digitalnih zelenih potvrda te kakav će to značaj imati za naše građane.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.