2 min. čitanja

OBJAVLJEN PRAVILNIK O KRITERIJIMA ZA DODJELU DRŽAVNE POTPORE RIBARSTVU: Ribari, prijavite se!

OBJAVLJEN PRAVILNIK O KRITERIJIMA ZA DODJELU DRŽAVNE POTPORE RIBARSTVU: Ribari, prijavite se!
Foto: Youtube/Screenshot

U Narodnim novinama  upravo je objavljen Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore u ribarstvu za pomoć gospodarstvu – COVID-19.

Predmet potpore je dodjela državne potpore u ribarstvu, a kao pomoć za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa u sektoru gospodarskog ribolova na moru, u segmentu malog priobalnog ribolova.

Prema uvjetima objavljenima u Pravilniku, potpora iznosi jednokratno 6.000 kuna po zaposlenom djelatniku. Zaposleni djelatnik mora biti zaposlenik kod korisnika potpore u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu, što podrazumijeva i vlasnika obrta. U slučaju korisnika koji uz gospodarski ribolov na moru obavlja i drugu djelatnost u okviru te izvan sektora ribarstva i akvakulture (Sektor ribarstva i akvakulture – sektor gospodarstva koji obuhvaća sve aktivnosti proizvodnje, prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva ili akvakulture), zaposleni djelatnik podrazumijeva isključivo onog djelatnika koji u ukupnom radnom vremenu obavlja poslove vezane uz korisnikovu djelatnost gospodarskog ribolova, a što se potkrjepljuje odgovarajućom dokumentacijom.

Korisnik mora biti ovlaštenik važeće povlastice za ribolov izdane za ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova (ribolov kojeg obavljaju ribarska plovila čija ukupna duljina ne prelazi 12 metara i koja u povlastici izdanoj za ta plovila nemaju upisane povlačne ribolovne alate).

Da bi ostvario pravo na potporu korisnik mora zadovoljiti sljedeće uvjete:

  • korisnik na dan 31. prosinca 2019. godine ne smije biti poduzetnik u teškoćama iz članka 2. stavka 1. točke h) Pravilnika, a iznimno, potpora se može dodijeliti ako je korisnik već bio u teškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine, pod uvjetom da se nad njim ne provodi skupni postupak u slučaju nesolventnosti u skladu s nacionalnim pravom i da nije primio potporu za sanaciju odnosno ako je istu primio da je nadoknadio zajam ili okončao jamstvo u trenutku dodjele potpore, ili potporu za restrukturiranje odnosno ako je istu primio da više nije podložan planu restrukturiranja u trenutku dodjele potpore.
  • korisnik mora imati zabilježen pad prihoda u 2020. godini od minimalno 20% u odnosu na 2019. godinu
  • ribarsko plovilo mora imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 40 ribolovnih dana ostvarenih u kalendarskoj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine)
  • ribarsko plovilo mora ostvariti minimalni iskrcaj od 100 kg provedenih kroz prodajne listove i/ili fiskalne račune u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu. Fiskalni računi se odnose isključivo na račune kada su riba i/ili drugi morski organizmi prodani direktno sa plovila krajnjem potrošaču.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu je do 21. svibnja 2021. godine.

Zahtjev se dostavlja u tiskanom obliku na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva

Ulica grada Vukovara 78

10000 Zagreb

s naznakom: »Zahtjev za dodjelu državne potpore u ribarstvu – COVID 19 – NE OTVARATI«.

Obrazac Zahtjeva za potporu i popis potrebne dokumentacije će biti dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva, Uprave ribarstva (u daljnjem tekstu: Uprava ribarstva) www.mps.hr/ribarstvo/).

Za detaljne uvjete prihvatljivosti i ostale upute vezane uz dodjelu potpore potrebno je pročitati cijeli Pravilnik.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.