2 min. čitanja

Svaki drugi vozač u Istri vozio je prebrzo

Svaki drugi vozač u Istri vozio je prebrzo
Foto: MUP

Policijska uprava Istarska je, sudjelujući u ROADPOL-ovoj akciji 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila koja je tijekom srijede provedena diljem Europe, ustanovila da je svaki drugi vozač prekoračio propisanu brzinu vožnje.

Na području Policijske uprave istarske, priopćeno je, akcija je provedena na ukupno 107 lokacija. Većinom se radilo o lokacijama koje su predložili građani, a dijelom se radilo i o lokacijama na kojima se prema statističkim pokazateljima događa najveći broj prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

U 24 sata, koliko je trajala ova prometna akcija, policijski službenici kontrolirali su ukupno 265 vozila i utvrdili 134 prekršaja prekoračenja brzine, što znači da je svaki drugi vozač u Istri prekoračio propisanu brzinu kretanja.

Policija najavljuje da će do kraja ovoga tjedna nastaviti s pojačanim nadzorom brzine kretanja vozila, jer se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, te su pozvaligrađane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu.

– Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Pješaci imaju 90 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h. Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih – podsjećaju iz PU Istarske.

Ujedno su najavili i da će na području Policijske uprave istarske 23. travnja od 18 do 23 sata provesti pojačanu kontrolu alkoholiziranosti vozača radi povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu na cestama i kako bi se iz prometa isključili vozači koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Uz pojačano alkotestiranje vozača, policijski službenici sankcionirat će i druge prekršaje, a posebice nekorištenje sigurnosnog pojasa, nezakonitu uporabu mobitela za vrijeme vožnje i nepropisnu brzinu

– Vozači koji voze pod utjecajem alkohola ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika u prometu jer pod utjecajem alkohola nisu sposobni sigurno upravljati vozilom. Od 1. siječnja do 21. travnja 2021. godine na području Policijske uprave istarske vozači pod utjecajem alkohola prouzrokovali su 38 prometnih nesreća, od kojih jednu s poginulom osobom, 11 s ozlijeđenim osobama i 26 nesreća s materijalnom štetom – navode iz PU Istarske i apeliraju na vozače da ne voze ako su pod utjecajem alkohola, te da upravljač u tom slučaju daju osobi koja je trijezna ili pak da koriste javni gradski prijevoz.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.