HDZ-ov načelnik iz Baške Vode se ilegalno uknjižio na poznatu plažu pa ljudima izbio milijune

Foto: Boris Kačan

BAŠKA VODA – Dugogodišnji HDZ-ov načelnik Baške Vode, Josko Roščić, prije sedam godina protuzakonito je uknjižio svoju općinu preko dijela pomorskog dobra na jednoj od atraktivnijih tamošnjih plaža, piše Večernji list.

Otkako je napravio taj pravni manevar poduzetnicima koji na spornoj površini drže ugostiteljske objekte prestao je izdavati koncesijska odobrenja i počeo im slati trostruko veće račune temeljem ugovora o zakupu općinske površine.

Roščić koji je prvi čovjek Baške Vode više od 20 godina tako je prema neslužbenim procjenama građane protupravnim ugovorima o zakupu javne površine oštetio za više od dva i pol milijuna kuna.

Naime, prije točno deset godina na snagu je stupio Zakon o cestama koji je primarno osmišljen kako bi se uveo pravni red na katastru i u zemljišnim knjigama po pitanju nerazvrstanih i javnih cesta – prometnica izgrađenih u prošlosti na kojima nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi i vlasnička prava. Govoreći laičkim rječnikom, radi se o onim prometnicama u ingerenciji jedinica lokalne samouprave koje su u svrhu nesmetanog upravljanja trebale biti “pravno očišćene” odnosno legalizirane te kao takve upisane u zemljišne knjige i katastar.

Kad je red došao na Bašku Vodu 2014. godine, općina je procijenila kako će biti potrebna izrada geodetskog elaborata kako bi se utvrdilo stvarno stanje pošto cesta nije izvedena unutar postojećih katastarskih čestica pa je u tom smislu angažirana privatna tvrtka iz Splita Geographica d.o.o.

Večernji list posjeduje sporni elaborat, a detaljnim iščitavanjem dokumenta uočili smo pravne manipulacije koje je općina Baška Voda napravila na štetu pomorskog dobra na predjelu Podluka na popularnoj plaži pokraj hotela Dubravka. Radi se naprosto o tome da da je Josko Roščić kao prvi i odgovorni čovjek općine zajedno sa suradnicima geodetskoj tvrtki dao nalog da katastarsku izmjeru napravi tako da nerazvrstanoj cesti u vlasništvu općine jednostavno pripoji 394 kvadrata obližnje obale, dakle plaže.

No, kako je Roščić uspio “izbiti” 394 kvadrata pomorskog dobra i u zemljišnim knjigama ga prikazati kao sastavni dio ceste u vlasništvu općine? Roščić se poziva na Zakon o cestama koji, istina, u jednom dijelu omogućuje jedinicama lokalne samouprave da se zbog infrastrukturnih projekata uknjiže na one čestice zemlje koje neposredno graniče s prometnicom zbog izgradnje ugibališta, parkirališta i sl, javlja Večernji list.

Međutim važno je za naglasiti kako taj zakon ni u jednoj svojoj odredbi ne dozvoljava zadiranje u pomorsko dobro. A Roščić je napravio upravo to. Geodetskim elaboratom sprovedenim na katastru i u zemljišniku “prelio” je kvadrate pomorskog dobra u kvadrate ceste odnosno općine premda je sasvim jasno da dio plaže koju je prisvojio, naravno, nikad neće biti prostor za izgradnju ikakvog ugibališta ili parkirališta. U praksi to izgleda tako da se na katastarskoj skici jasno vidi ucrtana cesta, no baš u jednom dijelu na cesti se uočava ogromna izbočina koja u naravi ne postoji i nije dio ceste već je riječ o plaži. Upravo ta izbočina predstavlja 394 kvadrata otetog pomorskog dobra.

Juraj Filipović

Vaš komentar