Instalirana specijalizirana oprema za mjerenje razine onečišćenja mora na ušću Neretve

Foto: DNŽ

PLOČE – U sklopu projekta WATERCARE na ušću rijeke Neretve instalirana je vrijedna oprema koja će uzorkovati vodu u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima te mjeriti razinu onečišćenja mora za kupanje nakon obilnih kiša.

Također, održana je i edukacija za korištenje specijalizirane opreme na kojoj su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. U sklopu projekta WATERCARE za područje Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovanja će vršiti županijski Zavod za javno zdravstvo, a edukaciju o korištenju održao je dobavljač opreme.

Foto: DNŽ

Uzorci će se uzimati putem automatskog uzorkivača u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima te na transektima u moru kako bi se jasno dobili rezultati utjecaja potencijalnog onečišćenja vode iz rijeke na kvalitetu mora za kupanje.

Osim Neretve, na isti način će se uzorkovati i na ušću rijeke Cetine i Raše te talijanske Pescare, a pilot područje projekta WATERCARE je ušće Arzille u talijanskom Fanu.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, u sklopu projekta će se razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2,83 milijuna eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278 tisuća eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.

Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

D.G.

Vaš komentar