2 min. čitanja

NEVJEROJATNO Država odbija školovati brodske mehaničare

Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja najvjerojatnije će odustati od upisa učenika u program brodski mehaničar. Naime, Ministarstvo smatra da bi se upisom učenika u sve programe u školi broj razrednih odjela povećao za dva razreda, a za to u državnom proračunu sredstava nema.

Potreba tržišta rada ima, zainteresiranih učenika ima, uvjeta u školi ima, ali nema razumijevanja Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog čega će Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja najvjerojatnije drugu godinu zaredom odustati od upisa učenika u program brodski mehaničar, piše Novi list.

Razlog tome stav je ministarstva da to zanimanje nije deficitarno te da bi se upisom učenika u sve programe u školi broj razrednih odjela povećao za dva razreda, a za to u državnom proračunu sredstava nema.

Tako se škola našla u borbi s vjetrenjačama i primorana je birati između drvodjeljskih tehničara dizajnera, stolara, vodoinstalatera, inastalatera grijanja i klimatizacije te brodskih mehaničara, a prema najavama ravnateljice Evice Kozera na »odstrel« najvjerojatnije idu brodski mehaničari unatoč tome što je stav i Hrvatske obrtničke komore i Ministarstva gospodarstva da su sva ta zanimanja potrebna hrvatskom tržištu rada.

– Imamo podršku Obrtničke komore i Ministarstva gospodarstva, a Ministarstvo znanosti nam uvjetuje da se jednog zanimanja moramo riješiti, jer kad sam uvodila drvodjeljske tehničare dizajnere prije tri godine, uvjetovali su mi da jedno zanimanje napustim.

Tada sam obustavila upise u program stolara, ali se u međuvremenu situacija promijenila. Ministarstvo gospodarstva počelo je davati stipendije za deficitarna zanimanja te sam prošle godine obustavila upis u brodske mehaničare i vratila stolare uz vodoinstalatere i instalatere grijanja i klimatizacije.

Jedva su na to pristali. Za brodskim mehaničarima, iako nisu deficitarni postoji potreba. Imamo marine, a sve do Dubrovačko-neretvanske županije takav se program ne provodi, ali Ministarstvo znanosti ne dopušta.

Ako neću odustati od brodskih mehaničara, moram odustati od drvodjeljskih tehničara dizajnera. I za njih kažu da nisu deficitarni, ali oni to ni ne mogu biti, jer takav kadar još na tržištu rada ne postoji.

Tek će iduće godine završiti prva generacija, a riječ je o programu u kojem učenici primaju stipendiju DI Klana i imamo jednu učenicu stipendisticu iz Callegarisa iz Ravne Gore, objašnjava ravnateljica.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Ingrid Šestan Kučić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.