VIDEO Šetnica od Duilova do Stobreča duga 1700 metara sve bliže realizaciji

Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT/STOBREČ – U sklopu velikog infrastrukturnog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin” izgradit će se 1700 metara trase cjevovoda sa servisnom prometnicom uz more.

Projekt izgradnje cjevovoda od Bačvica do UPOV Stupe u planiranoj ukupnoj vrijednosti od približno 253 milijuna kuna (s  PDV-om) koji obuhvaća dionicu Duilovo-Stobreč  s obalnim nasipom i servisnom prometnicom, financiran je dijelom iz europskih bespovratnih sredstava iz Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin.

Ukupna vrijednost cijelog projekta aglomeracije Split-Solin  iznosi 1.791.760.602,63 kn, koja se sa 975.315.032,88 kn, odnosno 68,71% prihvatljivih troškova financira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Preostalih 444.093.449,22 kuna ili 31,29% sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Realizacija projekta aglomeracije Split – Solin dugi je niz godina bila  blokirana tužbom male skupine nezadovoljnih građana, predvođenih Nebojšom Kneževićem, koji su osporavali izdane lokacijske dozvole te se konačno moglo krenuti u njegovu realizaciju nakon presude Visokog upravnog suda u rujnu 2020. godine.

Investitor cjevovoda i servisne prometnice je Vodovod i kanalizacija d.o.o Split, a Grad Split će sudjelovati u troškovima hortikulturnog rješenja i popločanja servisne prometnice po infrastrukturnom nasipu na dionici Duiolovo-Stobreč koja će ujedno biti u funkciji obalne šetnice.

Osim izgradnje servine prometnice, predviđeno je i ozelenjavanje autohtonim sortama stablašica i niskog raslinja. Šetnicu će tako uljepšavati približno 559 komada drveća, 4087 grmolikih biljaka i 2377 tradicionalnih  dalmatinskih biljaka poput lavande i ružmarina.

Nova morska vizura grada bit će idealna za šetnje, druženja i vožnje biciklom. Građani će uskoro uživati u atrakciji koja će dati poseban ugođaj gradu.

Dok čekate potpunu realizaciju, uživajte u realističnom prikazu šetnice i njenih sadržaja.

D.G.