2 min. čitanja

Hoće li uskoro krenuti gradnja brodova za hitni medicinski prijevoz?

Hoće li uskoro krenuti gradnja brodova za hitni medicinski prijevoz?
Foto: MPPI

ŠIBENIK – U proizvodnim pogonima šibenskoga Iskra brodogradilišta već su se trebale početi graditi tri od ukupno šest brzih brodica za hitni medicinski prijevoz. Na natječaju su potkraj prošle godine s pulskim Tehnomontom i projektnom tvrtkom Metal Shark Croatia izabrani kao najbolji ponuditelji.

Hrvatski konzorcij izabran je na natječaju na kojemu je njihova ponuda od nešto više od 76 milijuna kuna s PDV-om ocijenjena najboljom. Druga zajednica ponuditelja nije dostavila jamstvo, dok je ona talijanskoga brodogradilišta premašivala planirani iznos procijenjene vrijednosti.

– Prošlo je gotovo pola godine, a ugovor još nije potpisan – kaže za HRT član Uprave Iskra brodogradilišta Roko Vuletić.

– Bilo je predviđeno potpisivanje ugovora potkraj prošle godine i mi smo nakon jedne projektne faze trebali 1. travnja početi gradnju prvih brodova. Međutim, klasika, zapelo je negdje u hrvatskim birokratskim vodama, gdje još nismo potpisali ugovor, gdje prema našim informacijama, neslužbenima, ministarstva između sebe dogovaraju tekst odluka – dodaje Vuletić.

Foto: MPPI / Facebook

Iako je nositelj projekta Ministarstvo zdravstva dijelom se uključilo i Ministarstvo mora, a državni tajnik Josip Bilaver očekuje skoro potpisivanje Ugovora.

– Plovila će koristiti Lučka kapetanija, na što smo ponosni i jedva čekamo početak izrade tih brodova. Prema mojim informacijama, Ministarstvo zdravstva još uvijek pregovara s Ministarstvom financija oko prihvatljivosti PDV-a i mislim da je to stvar tehničke naravi koja će se vrlo brzo riješiti i da će vrlo brzo biti potpisan ugovor i krenuti izgradnja – ističe  Bilaver.

– Šest brodova duljine 15 metara bit će raspoređeno duž jadranske obale, a iako nisu veliki, zahtjevni su za gradnju. Imaju i veliku minimalnu brzinu, imaju karakteristiku samookretanja, otpornost od udarca o rivu, znači imaju jako zahtjevne maritimne sposobnosti, tako da smo isporuku prvoga broda predvidjeli nakon devet do deset mjeseci, a onda svaki sljedeći u nekih četiri do pet mjeseci bi trebao biti završen – dodaje Vuletić.

Projekt brodica za hitni medicinski prijevoz najvećim dijelom, čak 85 posto, financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europske unije, a ostatak iz državnoga proračuna.

Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar/T.V./HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.