2 min. čitanja

VIDEO Ovaj pomorac četiri godine nije smio s broda, a za to nije dobio ni kune

VIDEO Ovaj pomorac četiri godine nije smio s broda, a za to nije dobio ni kune
Foto: Youtube / Screenshot

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje pomorac je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela tek dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod i to 5. svibnja 2017. godine

Mohammed Aisha, pomorac je koji je skoro četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj obale Egipta. Prema pisanju BBC-ja, on je prije dva dana oslobođen te je prebačen kući u Siriju.

Situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje Aisha je proživljavao dugi niz godina, a noćna mora je počela tek dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod i to 5. svibnja 2017. godine, prenosi net.hr.

Problem na teretnom brodu MV Aman počeo je u srpnju iste godine kada je brod zadržan u luci u Egiptu zbog isteka sigurnosne opreme i potrebnih certifikata. Premda je rješavanje poteškoća trebalo biti jednostavno, vlasnici u Bahreinu imali su financijskih problema. Problemi su bili toliko duboki da nisu mogli platiti čak ni gorivo.

Tada je lokalni sud Aisha proglasio glavnim zapovjednikom i skrbnikom broda po zakonu. Mohammed Aish, rođen u luci Tartus u Siriji, kaže da je tek kasnije shvatio značenje zapovjedi. Sve je počelo kada su pomorci počeli napuštati plovilo, piše BBC.

Prepušten sam sebi

Sirijac je četiri godine promatrao brodove koji su plovili pored Sueskog kanala u blizini. Par puta je čak ugledao brod vlastita brata, također pomorca. Čuli su se telefonski te su bili predaleko da se vide. Tužnu vijest Aish je saznao u kolovozu 2018. kada mu je umrla majka.

Pomorac kaže da je ozbiljno razmišljao o okončanju svog života. Osim povremenog stražara, Aish je bio potpuno sam, a zakonski je bio obvezan ostati na brodu. Za to nije bio plaćen. Prema pisanju The Maritime Executive, morao je čekati prodaju broda na aukciji.

Brod je u ožujku 2020. oluja otpuhala sa sidrišta te je on plutao pa se potom nasukao nekoliko stotina metara od obale. Sirijac je tada morao plivati svakih nekoliko dana na obalu ne bi li kupio namirnice, vodu i napunio mobitel.

Drama se mogla izbjeći

Patnju pomorca i cijelu dramu moglo se izbjeći da su vlasnici i stranke odgovorne za brod preuzeli svoju odgovornost. Trebali su ranije organizirati njegovu repatrijaciju, veli Mohamed Arrachedi iz Međunarodne federacije radnika u prometu. On je u prosincu pokrenuo Aishov slučaj.

Kako navodi Međunarodna organizacija rada, diljem svijeta postoji preko 250 aktivnih slučajeva posada koje su prepuštene same sebi. Čak je 85 takvih slučajeva zabilježeno 2020. godine, što je dvostruko veća brojka nego 2019. godine.

“Kao da sam izašao iz zatvora”

Pri povratku kući pomorac iz Sirije izjavio je da se osjećao zarobljenim.

– Egiptatski zakon i vlasnici broda su me ignoriranjem stjerali u kut. Odlučan sam i dobar u svom poslu i želim nastaviti raditi nakon vremena provedenog s obitelji.

Kako se osjećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Konačno ću se pridružiti obitelji i ponovno ih vidjeti – rekao je pomorac za BBC.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.