2 min. čitanja

Papa Franjo nakon pogibije 130 migranata: “Sramimo se! Ispitajmo sebe i svi oni koji su okrenuli glavu”

Papa Franjo nakon pogibije 130 migranata: “Sramimo se! Ispitajmo sebe i svi oni koji su okrenuli glavu”
Foto: Youtube / Screenshot / SOS Mediterranee

Papa Franjo je trenutak smrti 130 migranata u Sredozemlju proteklog tjedna nazvao trenutkom srama, izraživši najdublje žaljenje i tugu zbog ignoriranja ljudi koji su dva dana molili za pomoć, a potencijalni spasitelji su odlučili “okrenuti glavu u drugu stranu”.

Migranti su u srijedu pozvali pomoć. U četvrtak, kad je humanitarni brod stigao na mjesto događaja, pristigao je i jedan trgovački brod, a gumenjak koji se ispuhao i djelomično potonuo, plutao je nemirnim morem. Viđeno je nekoliko tijela, a preživjeli nisu pronađeni.

Spasilački centri u Libiji, Malti i Italiji bili su upozoreni, preko agencije za zaštitu granica Europske unije Frontex, čiji je zrakoplov locirao gumenjak.

– Priznajem vam, jako me boli tragedija koja se još jednom odigrala posljednjih dana na Mediteranu – rekao je papa Franjo okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra.

– Sto trideset migranata umrlo je u moru. Oni su osobe, ljudski životi, koji su se čitava dva dana uzaludno molili za pomoć, pomoć koja nije stigla – rekao je Franjo.

– Pomolimo se za ovu braću i sestre, ispitajmo sebe o ovoj najnovijoj tragediji. To je trenutak srama! – rekao je papa.

– Pomolimo se za ovu braću i sestre i za mnoge koji i dalje umiru u ovim dramatičnim putovanjima. Pomolimo se i za one koji mogu pomoći, ali koji više vole gledati u drugu stranu – kazao je papa Franjo.

SOS Mediterranee, humanitarna skupina čiji je spasilački brod Ocean Viking plovio prema mjestu oštećenog gumenjaka usred jakih vjetrova i visokih valova, rekao je da je brod libijske obalne straže trebao stići na mjesto događaja, ali nikada nije stigao.

Dužnosnici libijske obalne straže rekli su da loše vrijeme i potreba da se pomogne ostalim migrantima u nevolji u vodama sjevernoafričke zemlje znači da nisu na vrijeme mogli doći do gumenjaka.

Trgovci ljudima sa sjedištem u Libiji često na otvoreno more Sredozemlja puštaju gumenjake koji nisu sposobni za plovidbu i male ribarske brodice prekrcane migrantima nadajući se da će doći do europskih obala radi boljeg života.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POTRAGA ZA PREŽIVJELIMA Strahuje se da se najmanje 130 migranata utopilo u Sredozemnom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.