Požar na iranskom tankeru izazvan napadom dronom, ubijeno troje ljudi

Foto: Twitter / Facebook / Ilustracija

Ugašen je požar na iranskom tankeru kod rafinerije Baniya u Siriji, a sumnja se na to da je izazvan napadom dronom, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Tri osobe su poginule, dodala je ista udruga, javlja Hina, a prenosi Index.

Ubijena su dva člana posade?

SOHR sa sjedištem u Londonu oslanja se na veliku mrežu izvora u Siriji, no nije mogao potvrditi podrijetlo napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost.

– Iranski tanker koji je stigao iz Irana bio je na sidrištu nedaleko od luke Baniya u trenutku napada – rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

– Najmanje tri Sirijca ubijena su od kojih dva člana posade – rekao je Rahman koji nije mogao potvrditi radi li se o izraelskom napadu ili ne.

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal. Navodno su dva projektila uzrokovala materijalnu štetu. U sirijskom obalnom gradu Baniyas nalazi se rafinerija, koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je, s druge strane, pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice. Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na izjavu ministarstva nafte.

Sirijska televizija: Napad je počinjen dronom

Televizija al-Mayadeen, naklonjena sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, priopćila je da se za napad sumnjiči izraelski dron. Riječ je o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji 2011., navodi sirijska nevladina udruga SOHR.

Islamska Republika Iran saveznik je Asadovog režima, ali neprijatelj Izraela. Izrael periodično napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za sabotažu u nuklearnom postrojenju Natanz, u kojem obogaćuje uranij. Izraelska vojska nije komentirala požar, prenosi Index.

Zapadni i regionalni obavještajni izvori objašnjavaju da Izrael sve češće napada iranske mete, uključujući sumnjive centre za proizvodnju oružja u Siriji, kako bi stao na kraj vojnom širenju svog najvećeg neprijatelja u regiji.

D.G.

Vaš komentar