2 min. čitanja

Požar na iranskom tankeru izazvan napadom dronom, ubijeno troje ljudi

Požar na iranskom tankeru izazvan napadom dronom, ubijeno troje ljudi
Foto: Twitter / Facebook / Ilustracija

Ugašen je požar na iranskom tankeru kod rafinerije Baniya u Siriji, a sumnja se na to da je izazvan napadom dronom, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Tri osobe su poginule, dodala je ista udruga, javlja Hina, a prenosi Index.

Ubijena su dva člana posade?

SOHR sa sjedištem u Londonu oslanja se na veliku mrežu izvora u Siriji, no nije mogao potvrditi podrijetlo napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost.

– Iranski tanker koji je stigao iz Irana bio je na sidrištu nedaleko od luke Baniya u trenutku napada – rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

– Najmanje tri Sirijca ubijena su od kojih dva člana posade – rekao je Rahman koji nije mogao potvrditi radi li se o izraelskom napadu ili ne.

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal. Navodno su dva projektila uzrokovala materijalnu štetu. U sirijskom obalnom gradu Baniyas nalazi se rafinerija, koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je, s druge strane, pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice. Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na izjavu ministarstva nafte.

Sirijska televizija: Napad je počinjen dronom

Televizija al-Mayadeen, naklonjena sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, priopćila je da se za napad sumnjiči izraelski dron. Riječ je o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji 2011., navodi sirijska nevladina udruga SOHR.

Islamska Republika Iran saveznik je Asadovog režima, ali neprijatelj Izraela. Izrael periodično napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za sabotažu u nuklearnom postrojenju Natanz, u kojem obogaćuje uranij. Izraelska vojska nije komentirala požar, prenosi Index.

Zapadni i regionalni obavještajni izvori objašnjavaju da Izrael sve češće napada iranske mete, uključujući sumnjive centre za proizvodnju oružja u Siriji, kako bi stao na kraj vojnom širenju svog najvećeg neprijatelja u regiji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.