1 min. čitanja

ROBOTI U OČUVANJU JADRANA Kako visoka tehnologija može pomoći u zaštiti biološke raznolikosti

ROBOTI U OČUVANJU JADRANA Kako visoka tehnologija može pomoći u zaštiti biološke raznolikosti
Foto: Boris Kačan

U Zadru će se 27. i 28. travnja održati međunarodna konferencija „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora“, koju zajedno organiziraju strateški projekt Innovamare i projekt Sushi-Drop koji se financiraju iz programa Interreg Italija-Hrvatska.

Konfenencija ima za cilj okupiti sudionike kao donositelje odluka na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini kao i znanstveno-istraživačku zajednicu i otvoriti raspravu o razvoju inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav u plavom području rasta. Prvenstvena je namjera ove suradnje kombiniranje znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne s ciljem razvoja inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav s misijom na održivosti Jadranskog mora.

Prema najavama organizatora konferencija će biti dijelom održana kao „klasično“ okupljanje sudionika, a dijelom i kao online susret. Neke od zanimljivijih tema o kojima će se raspravljati jesu kako donositelji odluka i politike mogu podržati razvoj inovacijskog ekosustava, te uloga znanosti u stvaranju jačeg inovacijskog ekosustava, a biti će predstavljena i iskustva iz Italije, Hrvatske i Crne Gore. Između ostaloga, na konferenciji će biti predstavljeni i načini na koje tehnologija, posebno podmorska robotika i ostala inovativna rješenja, mogu pomoći u očuvanju biološke raznolikosti Jadranskog mora.

U utorak, prvog dana održavanja konferencije, biti će predstavljen i projekt InnovaMare u okviru kojega će se osnovati novi centar za podvodnu robotiku i senzoriku. Pismo namjere za uspostavu Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici sa sjedištem u Šibeniku potpisat će se na inicijativu partnera na projektu InnovaMare te na temelju uspješne suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Šibensko-kninske županije i Hrvatske gospodarske komore u području podvodne robotike i senzorike.

O budućem centru će na konferenciji za novinare govoriti predstavnici institucija potpisnica Pisma namjere: župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, prodekan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mišković, ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo Nedo Vrgoč, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš i voditelj projekta InnovaMare Mateo Ivanac.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.