U Šibeniku pronađen eksplozivni “zvončić” iz Domovinskog rata

Foto: Wikimedia / Screenshot

ŠIBENIK – Policijska uprava šibensko-kninska oko 13 sati je zaprimila dojavu od građana da se u gradu Šibeniku, u ul. Stjepana Radića, na jednom zidu nalazi minsko-eksplozivna naprava, tzv. „zvončić“.

Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je istinitost dojave i odmah je ograđeno mjesto pronalaska radi sigurnosti ljudi i imovine.

U 15,42 sati policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je na siguran način neutralizirao minsko-eksplozivno sredstvo na mjestu pronalaska bez ikakvih posljedica.

Prema svemu utvrđenom radi se o zaostalom minsko-eksplozivnom sredstvu iz Domovinskog rata koje je bilo u zemlji uza zid.

Kasetne bombe zabranjene Ženevskom konvencijom

Inače, Tijekom Domovinskog rata od neprijateljske srpske strane kazetne bombe su uglavnom ispaljivane raketnim sustavom “M-87 Orkan” protiv nekoliko gradova, mađu kojima je i Šibenik, a protiv nekoliko osoba hrvatsko je pravosuđe podiglo optužnice za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Između 5 i 30 % bomba ne eksplodiraju i iz toga razloga ostaju dugi niz godina kao prijetnja na zahvaćenim zemljištu za civilno stanovništvo!

Policija i ovaj put poziva građane da u slučaju pronalaska oružja ili bilo koje druge eksplozivne naprave odmah nazovu policiju na broj 192 ili centar 112 te da ni u kom slučaju ne diraju pronađeno obzirom da uvijek postoji opasnost.

D.G.