2 min. čitanja

UREĐUJE SE LUČICA ZENTA U SPLITU: Lučka uprava započela dugo očekivanu sanaciju

UREĐUJE SE LUČICA ZENTA U SPLITU: Lučka uprava započela dugo očekivanu sanaciju
Foto: Boris Kačan

SPLIT – Nakon godina čekanja, zanemarivanja i propadanja, Županijska lučka uprava započela je sa sanacijom sportslke  lučice Zenta u Splitu koja će dobiti šest novih gatova i rivu, prenosi HRT.

Posljednih godina nebrojeno puta sportska lučica Zenta bila je predmet policijske istrage, sudskih sporova ali i poziva za pomoć sportaša mladih jedriličara koji su ukazivali na niz nelogičnosti. Još 2014. godine istekla je koncesija na sportsku lučicu i zbog brojnih nepravilnosti nije im produžena. Pojedinci ipak nisu prihvaćali takvu činjencu, stoga su i dalje na svoju ruku gospodarili Zentom bez ulaganju u infrastruku koja je propadala. U priču se uključila država.

– Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, odlukom Vlade RH, krajem 2019. godine, privremeno je uzela na upravljanje luku u Zenti i kada smo napravili projekt postojećeg stanja sanacije, ustvrdili smo kako je gotovo 98 posto gatova u stanju pred rušenje i na temelju naloga lučke kapetanije, lučka uprava je napravila predmet sanacije i krenula u žurnu sanaciju. Ugovorili smo radove koji su vrijedni 25 milijuna kuna – naglašava Domagoj Maroević,ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Puno toga u lučici treba urediti. Sanacija bi trebala biti zavšena do lipnja 2022. i ova lučica koja je godina bila zanamarena, konačno će dobiti novu, ljepšu i moderniju vizuru. – Mi saniramo luku u istim gabaritima u kojim smo je zatekli, znači mijenjamo 6 priveznih gatova i uređujemo 430 metara obalnog pojasa i 700 metara priveznih gatova koji su u lošem stanju – rekao je Maroević.

– Ispostavilo se da je 98 posto gatova u „crvenoj razini” , a onda su se pomalo počela događati i fizička propadanja – govori Robert Andrijić, Lučka uprava SDŽ, voditelj lučice Zenta. – Gdje su se novci ulagali, da bi se dobilo, treba i uložiti – naglašava, Damir Karuza Kalambera, član sportske lučice Zenta.

Ova golema investicija neće opteretiti vlasnike brodica. Sve cijene ostaju iste. – Intencija je lučke uprave da se štiti komunalni vez za domicilno stanovništvo te da svi koji brod koriste za sport i razonodu imaju jednu pristojnu cijenu veza i siguran vez – naglašava Maroević.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.