Foto: Pixabay / Pexels / Morski HR

Europska Unija u lipnju planira pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice, u nadi da će se tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na Covid-19, piše Index

Kako radi sustav

Propusnica, koju izdaju liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

Tko izrađuje sustav?

Izrađuju je članice EU. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se, primjerice, služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

Kako će aplikacije funkcionirati na međunarodnim putovanjima?

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav, koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja među članicama.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU.

Zvuči komplicirano. Hoće li funkcionirati?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU koji su već cijepljeni.

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom koronavirusa.

Hoće li podaci biti zaštićeni?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

I.B.
PROČITAJTE JOŠ:
Vaš komentar