2 min. čitanja

Za mjesec dana se uvode Covid-putovnice – Evo kako će funkcionirati u Hrvatskoj

Za mjesec dana se uvode Covid-putovnice – Evo kako će funkcionirati u Hrvatskoj
Foto: Pixabay / Pexels / Morski HR

Europska Unija u lipnju planira pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice, u nadi da će se tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na Covid-19, piše Index.

Kako radi sustav

Propusnica, koju izdaju liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

Tko izrađuje sustav?

Izrađuju je članice EU. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se, primjerice, služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

Kako će aplikacije funkcionirati na međunarodnim putovanjima?

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav, koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja među članicama.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU.

Zvuči komplicirano. Hoće li funkcionirati?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU koji su već cijepljeni.

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom koronavirusa.

Hoće li podaci biti zaštićeni?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Kritičari ipak upozoravaju da će sustav biti podložan prevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni.

Što radi Hrvatska?

Hrvatska intenzivno radi na tzv. covid-putovnicama, koje bi, kako doznajemo od dobro upućenog izvora, trebale biti u opticaju već početkom lipnja.

“Zamišljeno je da se ona izdaje digitalnim putem. Napravit će se aplikacija koja će generirati siguran QR kod na kojem će biti podatci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili cjepivo, kad su se testirali ili kad su preboljeli covid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka lipnja”, doznajemo od dobro upućenog izvora.

Za sve oko izdavanja tzv. covid-putovnice, odnosno spomenutog QR koda bit će nadležno Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska u društvu 13 zemalja kojima je cilj što prije uvesti covid-putovnice

Hrvatska je jedna od trinaest europskih zemalja koje su već dogovorile kriterije za zelene putovnice, odnosno potvrde, koje bi olakšale putovanja u vrijeme pandemije.

Uz Hrvatsku u inicijativu su uključeni Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, a o kriterijima bi se uskoro trebala očitovati i Europska komisija.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger nedavno je izjavila da bi upravo ta inicijativa za brže uvođenje zelene putovnice trebala omogućiti preživljavanje europskog turističkog sektora, piše Index.

Ta bi potvrda putnicima jamčila da neće završiti u karanteni.

I.B.PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska s 12 članica EU uvodi covid-putovnice: “Ovo je pitanje opstanka turizma”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.