Britanija u Aziju šalje ogromnu ratnu flotu

Foto: Britanska kraljevska ratna mornarica

Velika Britanija će u svibnju poslati pomorsku flotu na višemjesečnu plovidbu Tihim oceanom, javljaju iz tamošnjeg ministarstva obrane, piše Index

– Kada naša flota Carrier Strike Group isplovi sljedećeg mjeseca, vijorit će zastavu za Britaniju, predstavljati naš utjecaj, pokazivati našu moć, surađivati s našim prijateljima i potvrditi našu predanost rješavanju sigurnosnih izazova. Velika Britanija se ne povlači unatrag, već plovi naprijed igrajući aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sustava 21. stoljeća – rekao je ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace.

Flotu će predvoditi nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth. Radi se o jednom od dva britanska nosača i najvećem ratnom brodu kojeg je Britanija ikad poslala na more.

Nosaču će se pridružiti još dva razarača, dvije protupodmorničke fregate, podmornica i dva pomoćna broda za opskrbu.

Tijekom 28 tjedana, brodovi iz Carrier Strike Group trebaju posjetiti više od 40 zemalja.

Britanci će se tako priključiti saveznicima u Carrier Strike Groupu (CSG) u kojoj će biti i neki američki te jedan nizozemski razarač.

Prije odlaska iz Velike Britanije, grupa CSG sudjelovat će u velikoj vježbi Strike Warrior, na obalama Škotske.

Međunarodni institut za strateške studije (The International Institute for Strategic Studies) kaže da će CSG biti “najsposobnija flotila koju je uputila jedna europska mornarica u posljednjih nekoliko godina”.

Foto: Wikimedia

Očekuje se da će ići i do Tajvana

Nije objavljena točna ruta kojom će CSG putovati oceanom.

Kina za gotovo cijelo Južnokinesko more tvrdi da je njihov teritorij, a prisutnost stranih ratnih brodova kineske vlasti su osudile kao korijen napetosti u regiji.

Kinesko ministarstvo obrane je u ožujku zauzelo stav kojim se “čvrsto protivi da se bilo koja zemlja miješa u regionalna pitanja pod izlikom slobode plovidbe”.

Očekuje se da će britanska flota prijeći i na istok Tajvana, otoka kojeg Kina smatra svojim teritorijem i oko kojeg je Peking posljednjih mjeseci povećavao vojnu prisutnost.

– Rastuća snaga Kine vjerojatno će biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih – rekli su Britanci navodeći Peking kao “najveću prijetnju ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva”.

Japan je pozdravio ovaj potez Velike Britanije rekavši kako će posjet CSG-a odnos između Tokija i Londona podići na novu razinu, piše CNN.

D.G.

Vaš komentar