PLINOVOD SJEVERNI TOK 2 IDE DALJE: Ruski brod nastavio s polaganjem cijevi u vodama Danske

Foto: Marine Trafic

Unatoč negodovanjima, a onda i sankcijama koje je američki State department krajem 2019. godine uveo tvrtkama koje sudjeluju u projektu dovršetka Sjevernog toka 2, ruski Gazprom i njemačka Vlada odlučni su da projekt polaganja plinovoda dovrše u planiranom roku.

Kako prenosi portal Geopolitika News,  nakon dugo vremena i provedene tehničke modernizacije i probnih radova, najveći specijalizirani ruski brod za polaganje plinovodnih cijevi Akademik Cherskiy u utorak 27. travnja počeo je s polaganjem cijevi na plinovodu Sjeverni tok 2 u danskim vodama, izvijestio je operater tog plinovoda tvrtka Nord Stream 2 AG. Nakon uspješno provedenog pomorskog testiranja, brod Akademik Chersky počeo je radove polaganja cijevi u isključivom gospodarskom pojasu Danske, navedeno je u priopćenju.

Prije njega, u veljači ove godine, drugi i manji ruski brod-cjevopolagač, koji nema dinamički, već sidreni sustav baziranja – Fortuna – nastavlja s polaganjem jedne od dviju cijevi Sjevernog toka 2 u danskim vodama, a posao se odvija sukladno dobivenim dozvolama danskog regulatora.

Akademik Cherskiy je 31. ožujka dovršio praktična i pred-operativna ispitivanja na obali ruske baltičke enklave – Kalinjingradske regije, a nakon toga stigao je na mjesto polaganja cijevi plinovoda Sjeverni tok 2. Gazprom dovršava izgradnju Sjevernog toka 2 vlastitim sredstvima, jer su švicarski i talijanski izvođači (specijalizirani brodovi) zaustavili posao zbog američkih sankcija uvedenih pred Božić 2019. godine. Do 31. ožujka ove godine položeno je 2.339 km, odnosno oko 95 posto plinovoda, a ostaje za izgraditi još 121 km, ili preciznije oko pet posto trase.

U međuvremenu je Njemačka u travnju ove godine pustila u rad kopneni krak Sjevernog toka 2 – plinovod EUGAL, koji će omogućiti opskrbu plinom iz Sjevernog toka 2 u Njemačku i druge zemlje. Kapacitet EUGAL-a iznosi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, što odgovara kapacitetu Sjevernog toka 2. Sada rade i plinovod EUGAL i kompresorska stanica. Plinovod Sjeverni tok 2 bit će pušten u rad 2021. godine, najavio je prošli tjedan potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

– Njemačka vlada odlučna je dovršiti plinovod Sjeverni tok 2. To je gospodarski projekt i neprimjereno je pokretati političke sporove na njegovu štetu – izjavila je prošli tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel, piše Geopolitika News.

M.B.