2 min. čitanja

Znanstvena karakterizacija vinskih sorti Kvarnera

Znanstvena karakterizacija vinskih sorti Kvarnera
Foto: Julio Frangen / Ilustracija

RIJEKA – Primorsko-goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci pokrenula je projekt „Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera“ koji se temelji na znanstvenim istraživanjima karakteristika autohtonih vina u trogodišnjem razdoblju počevši od 2019. godine. Tim povodom u prostoru Gradske lože Kastav, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina uručio je rektorici Snježani Prijić-Samaržija Sporazum o nastavku provedbe projekta.

– Drago mi je što smo danas u Kastvu, gradu kulture i urbane tradicije, ali zadnjih godina i gradu vina. Malo koja općina može reći da ima svoje vino, kao što Kastav ima Belicu, a time se može pohvaliti jedino Vrbnik. Ima tu još puno autohtonih sorti na kojima predano radi enolog Pavlišić, a naš sporazum sa Sveučilištem je i da zaštitimo i revitaliziramo naše stare sorte. Iako imamo male količine, spašavamo vinovu lozu od zaborava. Domaća priča kao što je Belica, može se naći samo u Kastvu – rekao je župan Zlatko Komadina zahvalivši se svima uključenima u projekt.

– Izuzetno je važno naglasiti ovu suradnju Grada Kastva, Sveučilišta u Rijeci i Primorsko-goranske županije koja kao krovna institucija okuplja udruge, OPG-ove i poduzetništvo u jednu sjajnu priču. Zahvalni smo županiji što nas podržava u ovom trogodišnjem projektu koji se nadam da ćemo nastaviti i dalje. Radi se o karakterizaciji autohtonih sorti Kvarnera, a rezultati ovog projekta se već vide. Jedan od primjera je i kastavska Belica koja je od stolnog vina postala vrhunsko vino. Upravo ulazak znanosti u projekt daje dodatnu vrijednost projektu i našim vinarima koji dobivaju autohtonu sortu koja dolazi do najvišeg stupnja i postaje prestižno vino, i koje se upravo servira ovdje u Kastvu – rekla je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

Enolog Tomislav Pavlešić naglasio je kako je Primorsko-goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci kao cilj projekta imala i stvoriti određenu bazu podataka kojom ćemo se doprinijeti zaštiti i regionalizaciji naših autohtonih vina.

– Ponosi nas činjenica da gotova sva autohtona vina koja se proizvode na području PGŽ su vina vrlo posebne kakvoće i do sada su dobila oznaku vrhunskih vina – istaknuo je Pavlešić, dok je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac naglasio kako je ovaj projekt odličan pokazatelj suradnje lokalne i regionalne samouprave, znanstvenih ustanova i poduzetnika.

Cilj ovog projekta je, uz očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije i promocije te povezivanje sa sektorom turizma i ugostiteljstva.

Projektom će se također dobiti izrađena baza podataka o autohtonim sortama Kvarnera, kao i o lokacijama, brojnom stanju i starosti nasada autohtonih vinskih sorti, baza podataka o uobičajenom fizikalnom i kemijskom sastavu grožđa, mošta i vina lokalnih sorti te protokoli i metode za standardne analize.

Primorsko-goranska županija financira provedbu projekta u ukupnom iznosu od 300.000,00 kn.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.