2 min. čitanja

ACI u prva tri mjeseca ove godine zabilježio ukupne prihode od 33,6 milijuna kuna

ACI u prva tri mjeseca ove godine zabilježio ukupne prihode od 33,6 milijuna kuna
Foto: Davor Žunić / ACI

RIJEKA – Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI), kao najveća nautička tvrtka u Hrvatskoj, ostvarila je 33 milijuna kuna poslovnih prihoda u prva tri mjeseca 2021. godine. Objavljeno nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine EBITDA tvrtke ACI iznosila 9,5 milijuna kuna. Istovremeno, tvrtka ACI bilježi pad poslovnih rashoda u odnosu na usporedno razdoblje, i to za 328 tisuća kuna.

Slijedom ranije preuzetih obveza i investicija, ACI d.d. je u ovom izvještajnom razdoblju uložio ukupno 7,5 milijuna kuna. Značajnija ulaganja odnose se na potrebne radove u cilju podizanja standarda i kvalitete u ACI marinama.

– Budući da na poslovnu dinamiku ACI d.d. u velikoj mjeri utječe sezonalnost, prvi kvartal godine u pravilu je obilježen pripremnim aktivnostima za početak nautičke sezone. To, između ostalih, uključuje realizaciju planiranih investicija te definiranje pogodnosti i komercijalnih sadržaja namijenjenih nautičarima. Osim toga, tu je i niz operativnih aktivnosti vezanih uz produljenje koncesijskih ugovora, koji su ključni za realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja Društva – poručio je predsjednik Uprave Kristijan Pavić povodom objave poslovnih rezultata ACI d.d.

Iz najveće hrvatske nautičke tvrtke poručuju da su u narednom poslovnom razdoblju fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i realizaciju započetih investicija, s obzirom da to ima itekako utjecaja na daljnje uspješno poslovanje tvrtke.

– U prvom kvartalu ove godine bilježimo 15% od ukupno planiranih poslovnih prihoda. Poštujući sva ograničenja priprema za ljetnu sezonu i dolazak gostiju u većem broju, dio planiranih investicija smo privremeno odgodili. Na daljnje strateške investicije i poslovanje Društva značajno će utjecati i odluka o rješavanju pitanja produljenja koncesija, koje je ključno jer većina ugovora ističe 2030. godine – smatra predsjednik Uprave Pavić.

Podsjetimo, ACI d.d. je u poslovnoj 2020. zabilježio ukupan prihod od 185,5 milijuna kuna, što je više nego zadovoljavajući poslovni rezultat, s obzirom da je ta godina bila izazovna za sve poslovne subjekte u Hrvatskoj, osobito za one u turističkom sektoru. Usprkos svim izazovima pandemije, ACI je u protekloj godini očuvao radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava zaposlenika, pomogao 200-tinjak poslovnih partnera i im tako omogućio kontinuitet poslovanja te nastavio s praksom društveno odgovornog poslovanja.

Inače, ACI d.d. je tvrtka nositelj nautičkog turizma u Hrvatskoj, koji generira čak 1,5 milijardu EUR prihoda domaćeg turističkog sektora. Tvrtka upravlja s 22 marine diljem Jadrana i preko 5.800 vezova te je odličan primjer razvoja turističke ponude i nautičkih sadržaja u Lijepoj našoj. Tijekom 2021. tvrtka planira kapitalna ulaganja u iznosu 88 milijuna kuna. Neke od aktivnih investicija do početka nautičke sezone odnose se na rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, zatim radove u ACI marini Vodice te izvođenje kompletne rekonstrukcije sidrenih sustava u ACI marini Trogir.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.