1 min. čitanja

BRIJUNI Najavljeno vraćanje u more kritično ugroženog morskog psa

BRIJUNI Najavljeno vraćanje u more kritično ugroženog morskog psa
Foto: Aquarium Pula

PULA – Prošli tjedan jedan ribar iz Premanture je na dubini od 23 m u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 cm) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta – sklat sivac (Squatina squatina). Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i sutra će ponovno biti puštena u morske dubine.

– Budući da se radi o strogo zaštićenoj životinji, zatražili smo mišljenje nadležnog ministarstva za zadržavanje jedinke u akvariju zbog reprodukcije kao i repopulacije. S obzirom da je rizik dugogodišnjeg držanja jedinke do postizanja spolne zrelosti velik, mladog sklata sivca vratit ćemo u more. Naime, u Sredozemnom moru (Tunis) ženke postižu spolnu zrelost između 126 i 167 cm, a mužjaci pri duljini od 80 cm. Vraćanje životinje u more planirano je na lokaciji gdje nema ribolova, odnosno na zaštićenom području Nacionalnog parka Brijuni u utorak, 4. svibnja – priopćili su iz Aquariuma u Puli.

Nakon toga, kako bi se poštivale epidemiološke mjere i zbog ograničenog prostora na brodici, samo će stručni tim obaviti postupak vraćanja životinje u prirodu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NE DOZVOLIMO DA IZUMRU: Nekad vrlo brojan, sklat je danas na rubu opstanka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.