2 min. čitanja

MISTERIJ BLITVENICE I JABUKE Jedinstveno područje algi

MISTERIJ BLITVENICE I JABUKE Jedinstveno područje algi
Svjetionik Blitvenica – Foto: Jurica Gašpar

Jadransko more krije područja s iznimno velikom biomasom i pokrivenošću algama – otkrili su to ujedinivši snage fizičari, biolozi, meteorolozi i oceanografi. Uočili su da u otvorenome moru imamo jedinstvena područja biološke raznolikosti, koja bi što prije trebalo zaštititi.

Mistični vulkanski otočić Jabuka opet zadivljuje. Pod njim algi, i vrstama i brojnošću, kao nigdje drugdje na Jadranu. Slično je još samo u podmorju Blitvenice, još jednog otočiča u Jabučkoj kotlini; piše HRT.

– Naše dosadašnje analize brojnosti algi na području Blitvenice i Jabuke, u samu jesen, pokazuju dosada oko 350 vrsta. U cijelom istočnom dijelu Jadrana zabilježeno je manje od 700 vrsta, a na primjer kod otoka Šolte zabilježeno je samo 120 vrsta – kazao je dr. sc. Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Znanost još ne zna zašto su ova dva otočića jedinstvene mikrooaze bioraznolikosti u Jadranskome moru. Odgovor, zahvaljujući potpori Hrvatske zaklade za znanost, na pučini traže Geofizički odsjek PMF-a, Državni hidrometeorološki zavod i Institut za oceanografiju i ribarstvo. Prvi put koriste se najmodernijim undulatorima i brodskim strujomjerima. Zasad sve upućuje na to da alge bujaju zahvaljujući vjetru.

Jabuka / Foto: Jurica Gašpar

– Vjetar nije jednolik nad cijelim područjem i dolazi do rotacije u polju vjetra. Ta rotacija u polju vjetra temeljem jednog mehanizma koji se zove Ekmanovo pumpanje izdiže termoklinu. Taj vjetar mora nekoliko dana trajati nad tim područjem na taj način i u tom trenutku dolazi do izdizanja termokline, a onda potencijalno i do izdizanja hranjivih tvari što je ono što proučavamo ovim projektom – objasnio je dr. sc. Hrvoje Mihanović iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Mjere temperaturu, slanost, tlak, klorofil, kisik pa tim podacima dodaju satelitske i meteorološke – treba i znanstveno potvrditi tezu da je za carstvo algi pod Jabukom i Blitvenicom zalužno uzdizanje i poniranje dubokomorske vode bogate hranjivim solima. Čuda tehnike i sila pameti potrebni su da bi se objasnilo ono najsavršenije – priroda.

Video reportažu pogledajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.