3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Pohovani bazgin cvijet

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Pohovani bazgin cvijet
Foto: Katija Puljizević

Jedan od meni najljepših cvijetnih stabala, koji nagovještavaju skoro ljeto je bazga. Ta stara, dobro poznata i upotrebljavana biljka, tijekom povijesti piše brojne priče.

Katija Puljizević

Naime, za stare narode bazga je bila simbol smrti i rođenja. Smatrali su da ih štiti od zlih sila i bolesti, pa su grančicu bazge nerijetko nosili u džepovima jer su smatrali da ih na taj način štiti od reume.

Međutim, narodnim predajama vezali su je i uz vještice i vile. Tako se vino koje su izrađivali od bazgovih bobica smatralo “vilinskim pićem” jer bi onaj tko bi ga popio, prema predaji stjecao moć da vidi vile i komunicira s njima. Mislim da se prava istina skrivala u tome što je to piće bilo prilično “jako”.

Ono što je posebno  čini zanimljivom je da su žene starog Rima, crnim plodovima bazge bojale kosu. Danas je najćešće koristimo u medicini, za pripravke čajeva, razne kozmetičke pripravke, za prehrambene sokove.

Prilikom posjete jednom restoranu na Hvaru, pamtim nešto što me osvojilo već nakon prvog zagriza. Okus je bio prepoznatljiv, a tempura dovedena do savršenstva.

Foto: Katija Puljizević

Pretpostavljate da se radi o pohovanom cvijetu bazge, kojeg danas sve češće susrećemo u modernoj gastronomiji.

Jednostavno, sada mu je stađon i pozurite u prirodu po svoje cvijetne štapke kojima ćete obradovat svoje ukućane ili prijatelje. Birajte stabla daleko od prometnica i van naseljenih mjesta.

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je:

10 tek procvjetanih cvjetova bazge

2 jaja

2 vanilin cukara

100 ml mlijeka

120 ml bijelog vina, po mogućnosti muškat

180 g oštre muke (brašna)

Foto: Katija Puljizević

1 žličica nagratane limunove korice (ili narančine)

prstohvat soli

Biljno ulje za prigat

Cvjetove pomno odaberite da su u gotovo punom cvatu. Berite ih po suhom i sunčanom vremenu jer će tada njegova aromatičnost biti najbolja.

Foto: Katija Puljizević

Cvjetovi ne smiju  biti ni previše, ni premalo rascvjetani .

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte vanilin šećer, pa pjenasto izradite miješalicom, a zatim dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu i sol, pa ponovo dobro izmiješajte. Snijeg od bjelanjaka lagano, žlicom, umiješajte u smjesu.

Za razliku od smjese za palačinke koja je bolja kad malo odstoji, ovu tempuru ne morate ostavljati da počine, nego je koristite odmah. Cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje.

Prije serviranja posipajte šećerom u prahu.

Uz ovu slasticu možete poslužiti sladoled ili puding od vanilije .

Ja sam kombinirala puding od vanilije s koricom naranče i ponekim prutićem arancina.

Okus je božanstven baš kao i bazgin miris koji nas osvaja u ovo proljetno vrijeme.

Požurite u berbu.

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.