STRAVIČNO OTKRIĆE Istraživali morsko dno pa otkrili tisuće bačvi

Foto: Youtube / Screenshot

Oko 27.000 bačvi krcatih otpadom nakon više od pola stoljeća pronađene su nekoliko kilometara od obale Los Angelesa. Još nije sigurno kakav otpad se točno nalazi u tim bačvama, pa se i postavlja pitanje je li bolje te bačve tamo ostaviti ili ih sanirati.

Preko dva tjedna u ožujku američki znanstvenici su istraživali morsko dno otprilike četiri kilometara od obale te sonarnom tehnologijom potvrdili neslužbene podatke da su u razdoblju od 1947. do 1961. godine velike tvrtke bacale enormne količine otpada, prenose Mashable i Večernji list.

– Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće – kazao je voditelj projekta Eric Terril.  Još nije poznato što se dogodilo s kemikalijama u tom otpadu, no Terril je objasnio kako to smeće zasigurno ima utjecaja na hranu koju jedemo.

– Postoje neke posljedice na hranu koju i mi jedemo, no još nismo sigurni koje su – kazao je.

Nije niti sigurno je li bolje taj otpad počistiti ili ne jer bi pomicanje tih bačvi moglo proliti kemikalije koje se nalaze unutra i tako napraviti veću štetu koja je već počinjena, a trebat će godine da se taj problem riješi.

Poznato je da jedna od tvrtki koja je uzrokovala ovo ogromno zagađenje je Montrose, kemijska tvrtka koja je bila u pogonu prošlog stoljeća i za koju se već otkrilo bacanje toksičnog otpada u kanalizaciju, no još treba otkriti koje su još tvrtke bile upletene u ovaj nered.

– Postoji nekoliko prepoznatljivih tragova u istraženom području koje upućuju na to da se bacanje otpada ponavljalo s nekih brodova – kazao je znanstvenik Terril.

Velika je vjerojatnost da jedna od kemikalija u bačvama je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak.

I.B.

Vaš komentar