3 min. čitanja

BILA IDRA OD PAIZA DO SPLITA: Uz tradicionalnu Višku regatu ove se godine jedri i do Hvara

BILA IDRA OD PAIZA DO SPLITA: Uz tradicionalnu Višku regatu ove se godine jedri i do Hvara
Foto: JK Labud

Popularna Viška regata ove je godine, silom prilika i zbog problema sa pandemijom Covid-19, skratila jedriličarsku rutu, pa će se, umjesto do Visa, iz Splita jedriti do Starog Grada na Hvaru, a regata je dobila i prigodno novo ime – Paiška regata, obavijestili su organizatori regate iz Jedriličarskog kluba Labud Split.

14. svibnja u 10 sati startnu liniju ispred Sustipana na ulazu u splitsku luku ispunit će jedriličarske posade Paiške regate. Regata će se jedriti na ruti Split – Stari Grad (Hvar), a drugi plov je predviđen za nedjelju 16.svibnja, sa startom u zaljevu ispred Starog Grada na ruti prema cilju u Splitu. Subota je rezervirana za regatu u zaljevu na kojoj će svoje snage odmjeriti najuigranije posade.

Protekla, COVID pandemijom obilježena godina, 76 godina staroj Viškoj regati promijenila je kurs, i kao Pa(V)iška regata, usmjerila je jedriličare prema Starom Gradu, koji lokalno stanovništvo u dijalektu naziva Paiz.

Gostoljubivost domaćina gradonačelnika Antonia Škarpe i mještana Starog Grada, nadopunjena užitkom sudjelovanja u  posebnoj regati koja se u subotu održala u Starogradskom zaljevu, oduševila je sudionike, te su po završetku regate uslijedili mailovi, pozivi i poruke jedriličara sa izražavanjem želje da se regata opet održi na novoj lokaciji. Uprava JK Labud odlučuje kako će se Viška regata nastaviti jedriti u listopadskom terminu standardnom rutom prema Visu, ali i kako će na početku sezone u svibnju mjesecu trajno organizirati Paišku regatu.

Direktor Paiške regate  Damir Skelin bio je direktor marketinga najveće hrvatske regate Mrduje u periodu od 2001. do 2012. kada je Mrduja znala dosezati i preko 320 prijavljenih jedrilica, dok posljednjih 10 godina vodi promociju Viške regate.

Foto: JK Labud

O Organizacijskom odboru Paiške regate izjavio je slijedeće: – U ovim izazovnim pandemijskim vremenima, kako bi se ovakva regata unatoč iskazanoj želji jedriličara razvila u zanimljiv sportski, društveni i turistički događaj, potreban je i izniman tim koji čine najiskusniji ‘Labudaši’, od sudaca do operative na moru i strateške organizacije.

Ovog zahtjevnog zadatka prihvatili su se hrvatski olimpijac i košarkaški reprezentativac Željko Jerkov koji je vodi komunikaciju prema institucijama partnerima regate, Leo Lemešić, proslavljeni jedriličar poznat po putovanju oko svijeta koji se prihvatio organizacije subotnje regate u zaljevu, Alen Kustić, eminentni hrvatski jedriličarski sudac, višestruki prvak Hrvatske u klasi Laser-radial Dominik Perković koji  je na čelu organizacije regate na moru, priznati hrvatski konzultant i organizacijski trener Hrvoje Kenfelj i kapetan Toni Mlikota, višegodišnji direktor čuvene Viške regate.

Pokroviteljstvo nad regatom preuzeo je Raiffeisen leasing. Domaćini, gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa i direktor T.Z. Stari Grad Jakša Damjanić, svjesni činjenice kako je Stari Grad iznimno privlačan jedriličarima, a zbog visoke popunjenosti priveza tijekom glavne sezone, objeručke su prihvatili ideju o Paiškoj regati i maksimalno se angažirali kako bi jedriličarima  pružili priliku da i u predsezoni uživaju u svemu što otok nudi, a na radost vlasnika turističkih i ugostiteljskih objekata u Starom Gradu, te mještana. Za kraj važno je istaći i susretljivost te pomoć Županijske lučke Uprave i Lučke kapetanije Split, koji uvijek rado daju potporu j.k. Labud u organizaciji regata.

Organizatori posebno naglašavaju da će ovogodišnje izdanje Paiške regate biti potpuno usklađeno s epidemiološkim mjerama, izostat će okupljanja u Splitu i u Starom Gradu, pa tako otpadaju standardni sastanak kormilara, dodjela pokala i prateća fešta, te zabavni program za jedriličare u Starom Gradu.

Prijave se vrše isključivo online na webu Jedriličarskog kluba Labud zaključno sa srijedom 12.svibnja do 12 sati. Osnovne informacije o regati i online prijavama nalaze se OVDJE.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.