2 min. čitanja

DOBRA REKLAMA UOČI TURISTIČKE SEZONE: Hrvatska među sedam zemalja u kojima su Amerikanci dobrodošli

DOBRA REKLAMA UOČI TURISTIČKE SEZONE: Hrvatska među sedam zemalja u kojima su Amerikanci dobrodošli
Foto: Boris Kačan

Većina je Europe još uvijek zatvorena za američke putnike ili je tako komplicirano ući zbog ograničenja koronavirusa da bi putovanje više predstavljalo teret nego bijeg, piše Washington post i navodi da ipak postoji sedam zemalja u koje američki državljani u ovom trenutku mogu putovati, a to su Grčka, Island, Crna Gora, Srbija, Cipar, Gruzija i Hrvatska.

Washington Post, navodeći Hrvatsku, piše da putnici iz Sjedinjenih Država mogu posjetiti našu zemlju, ali moraju ispunjavati dvostruke uvjete: negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati ili dokaz o cjelovitom cijepljenju ili oporavku i dokaz o plaćenom smještaju u hotelu, najmu privatnog smještaja, kamp smještaju ili drugom mjestu za boravak. Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj upozorava da sama rezervacija nije dovoljna, te da turisti moraju predočiti i dokaz o punoj uplati.

Post piše da su upravo u toku nastojanja da se onima koji su cijepljeni, testirani ili su se oporavili od virusa olakšaju putovanje između zemalja Europske unije. U ponedjeljak je EU priopćila kako bi prijedlog za dopuštanje cijepljenim Amerikancima da putuju u navedene zemlje mogao biti na snazi ​​do kraja lipnja, iako je odobrenje još uvijek potrebno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je rekao da bi zemlja mogla biti otvorena za ljetne posjete Amerikanaca, ali konkretan datum nije određen. – Nedavno je Europska komisija otkrila svoj prijedlog za digitalni zeleni certifikat za ponovno pokretanje putovanja unutar EU. Prijedlog predviđa mogućnost proširenja digitalnog zelenog certifikata izvan država članica EU-a na kompatibilne certifikate izdane u drugim zemljama – rekao je u e-poruci Eduardo Santander, izvršni direktor Europske komisije za putovanja .

– Ako SAD imaju sličan sustav, to će omogućiti lakše putovanje američkih građana do njihovih omiljenih europskih odredišta – objasnio je Santander.

Usred neizvjesnosti, svega je nekoliko zemalja najavilo da će dozvoliti Amerikancima ulazak u njihovu zemlju, i to pod uvjetom da ispunjavaju uvjete za ulazak, a to obično znači negativan test, dokaz o oporavku od infekcije ili cijepljenju. Pritom se navodi da bi američki građani koji razmišljaju o putovanju u inozemstvo trebali biti svjesni da će se morati testirati najviše tri dana prije povratka i pokazati svoj negativan rezultat prije ukrcaja u zrakoplove.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.