DOBRA REKLAMA UOČI TURISTIČKE SEZONE: Hrvatska među sedam zemalja u kojima su Amerikanci dobrodošli

Foto: Boris Kačan

Većina je Europe još uvijek zatvorena za američke putnike ili je tako komplicirano ući zbog ograničenja koronavirusa da bi putovanje više predstavljalo teret nego bijeg, piše Washington post i navodi da ipak postoji sedam zemalja u koje američki državljani u ovom trenutku mogu putovati, a to su Grčka, Island, Crna Gora, Srbija, Cipar, Gruzija i Hrvatska.

Washington Post, navodeći Hrvatsku, piše da putnici iz Sjedinjenih Država mogu posjetiti našu zemlju, ali moraju ispunjavati dvostruke uvjete: negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati ili dokaz o cjelovitom cijepljenju ili oporavku i dokaz o plaćenom smještaju u hotelu, najmu privatnog smještaja, kamp smještaju ili drugom mjestu za boravak. Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj upozorava da sama rezervacija nije dovoljna, te da turisti moraju predočiti i dokaz o punoj uplati.

Post piše da su upravo u toku nastojanja da se onima koji su cijepljeni, testirani ili su se oporavili od virusa olakšaju putovanje između zemalja Europske unije. U ponedjeljak je EU priopćila kako bi prijedlog za dopuštanje cijepljenim Amerikancima da putuju u navedene zemlje mogao biti na snazi ​​do kraja lipnja, iako je odobrenje još uvijek potrebno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je rekao da bi zemlja mogla biti otvorena za ljetne posjete Amerikanaca, ali konkretan datum nije određen. – Nedavno je Europska komisija otkrila svoj prijedlog za digitalni zeleni certifikat za ponovno pokretanje putovanja unutar EU. Prijedlog predviđa mogućnost proširenja digitalnog zelenog certifikata izvan država članica EU-a na kompatibilne certifikate izdane u drugim zemljama – rekao je u e-poruci Eduardo Santander, izvršni direktor Europske komisije za putovanja .

– Ako SAD imaju sličan sustav, to će omogućiti lakše putovanje američkih građana do njihovih omiljenih europskih odredišta – objasnio je Santander.

Usred neizvjesnosti, svega je nekoliko zemalja najavilo da će dozvoliti Amerikancima ulazak u njihovu zemlju, i to pod uvjetom da ispunjavaju uvjete za ulazak, a to obično znači negativan test, dokaz o oporavku od infekcije ili cijepljenju. Pritom se navodi da bi američki građani koji razmišljaju o putovanju u inozemstvo trebali biti svjesni da će se morati testirati najviše tri dana prije povratka i pokazati svoj negativan rezultat prije ukrcaja u zrakoplove.

M.B.

Vaš komentar