KRAJ VIŠEGODIŠNJE AGONIJE Američki Hrvat podiže Jadrankamen iz pepela

Kamenolom u Pučišćima - Foto: Boris Kačan

PUČIŠĆA – Nakon devet godina završena je agonija bračkog Jadrankamena. Perjanica hrvatskog kamenarstva izvukla se iz stečaja zahvaljujući umješnosti stečajne upraviteljice Anči Bašić i investitoru Mili Grbiću, koji su iz financijskog ponora izvukli tvrtku s velikim potencijalom.

Nakon što su ispunjeni uvjeti iz stečajnog plana, sredinom travnja finalizirana je stečajni postupak nad bračkim Jadrankamenom. Naime, Trgovački sud u Splitu 14. travnja u sudski registar je upisao rješenje o zaključenju stečajnog postupka. Time je i formalno okončan stečaj, a jedini dioničar bračke tvtke postao je Mile Grbić odnosno njegova tvrtka MRC Rock&Sand sa sjedištem u Kaliforniji. Imenovana je i nova uprava na čelu s Markom Vlahovićem i tročlani nadzorni odbor s predsjednikom Markom Kolanovićem i Tonijem Kolanovićem, piše tportal.

Tvrtka s dugogodišnjom tradicijom vađenja i obrade kvalitetnog bračkog kamena, koju je 1995. preuzeo bivši tenisač Bruno Orešar, završila je u stečaju u ožujku 2012. godine nakon višemjesečne blokade računa i s dugom od 213 milijuna kuna. Suočivši se sa snažnim otporom sindikata, prvi stečajni upravitelj Ivo Bućan dao je ostavku već nakon mjesec i pol, a nezahvalan posao smirivanja strasti i spašavanja posrnule kompanije preuzela je stečajna upraviteljica Anči Bašić i na toj dužnosti ostala do kraja stečajnog postupka.

Bašić je ponovno zaposlila svih 130 djelatnika i tvrtka je nastavila raditi u stečaju s preustrojem. U posljednjih pet godina Jadrankamen je poslovao pozitivno uz godišnji prihod od tridesetak milijuna kuna. Očuvanjem poslovanja stvorene su pretpostavke za pronalazak investitora i okončanje stečajnog postupka.

Za Jadrankamen je postojao interes više ulagača, a vjerovnici su podržali ponudu Mile Grbića, američkog investitora hrvatskih korijena. Prema stečajnom planu usvojenim krajem prošle godine, Grbićeva tvrtka obvezala se isplatiti vjerovnicima ukupno 103 milijuna kuna i dokapitalizirati Jadrankamen s 45 milijuna kuna.

Radnici dobivaju sva preostala potraživanja u iznosu od oko 14,7 milijuna kuna u tri obroka u roku od godinu dana nakon registracije novog vlasnika. Na isti način isplaćuje se dug Agenciji za osiguranje radničkih tražbina u iznosu od 6,4 milijuna kuna te državi za poreze i doprinose u iznosu od 20,7 milijuna kuna.

Razlučni vjerovnici, koje čine HBOR, B-2 Kapital, Croatia osiguranje, Centar banka, Credo banka, Nava banka i Splitsko-dalmatinska banka, dobit će 48 posto svojih potraživanja u pet obroka u dvije godine, ukupno 52 milijuna kuna, a mali dobavljači bez osiguranja tražbina dobit će 12,5 posto prijavljenog duga, odnosno oko 8,2 milijuna kuna. Na sve isplate obračunava se kamata od 4,5 posto na obročnu otplatu.

Uplatom dokapitalizacije i prve rate duga stekli su se svi uvjeti za izlazak iz stečaja i prijenos vlasništva. Ostale rate, i to dvije za prvi viši isplatni red te četiri za razlučne vjerovnike i za drugi viši isplatni red, provodit će se po stečajnom planu – druga rata u lipnju 2021. godine, treća u prosincu 2021. godine, četvrta u lipnju 2022. i posljednja u prosincu 2022. godine.

Novi vlasnik Jadrankamena razvio je biznis s kamenom u Americi. Grbić je prije 34 godine otišao iz Privlake u Kaliforniju te se počeo baviti građevinskim iskopima, a poslije je širio i razgranao posao na građevni materijal, posebno tehnički kamen. Danas je njegova obiteljska kompanija MRC Rock&Sand jedan od vodećih kalifornijskih centara za reciklažu građevnog materijala, javlja tportal.

Kako se može iščitati iz stečajne dokumentacije Grbić s Jadrankamenom ima velike planove. U naredne četiri godine u modernizaciju želi uložiti 37 milijuna kuna i vratiti stari sjaj proizvođaču čuvenog bijelog mramora kojim su građena veličanstvena djela arhitekture: Dioklecijanova palača u Splitu, Bijela kuća u Washingtonu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu…

D.G.

Vaš komentar