4 min. čitanja

SVETI FLORIJAN Dan vatrogasaca: “Odlučnost, hrabrost i ljubav prema bližnjima pokazali ste nebrojeno puta”

Dan vatrogastva u Hrvatskoj se obilježava 4. svibnja na dan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, čime započinju preventivno promidžbene manifestacije u sklopu obilježavanja svibnja kao Mjeseca zaštite od požara. Niti ove godine neće biti tradicionalnog obilježavanja Dana vatrogastva, s obzirom na situaciju oko pandemije bolesti COVID 19. Obilježavanje Dana vatrogastva će se diljem Hrvatske obilježiti na način prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Svaka vatrogasna organizacija je obilježavanje započela  paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje, a u trajanju od jedne minute oglasile su se sirene vatrogasnih vozila ispred vatrogasnih domova diljem domovine. Tako se u sjedištima županija održavaju i mimohodi vatrogasnih vozila, nastupi puhačkih orkestara, svete mise s osvrtom na dan koji se obilježava, a u svrhu odavanja počasti svim vatrogaskinjama i vatrogascima za požrtvovan i nesebičan rad i trud te kao odraz zajedništva vatrogasaca Republike Hrvatske.

Počast stradalim kolegama i obnova opreme

U povodu obilježavanja zaštitnika vatrogasaca jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz kip sv. Florijana ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku. Vijence su položili gradonačelnik Željko Burić i zamjenici gradonačelnika Danijel Mileta i Paško Rakić. Počast stradalim kolegama iskazali su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika na čelu sa zamjenikom zapovjednika Miroslavom Bilušićem, a  točno u 8,30 sati oglasile su se i sirene vatrogasnih vozila u trajanju od jedne minute.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić u Vatrogasnom domu Šibenik razgledao je novo vozilo koje je nedavno dobila JVP Šibenik. Riječ je o teškom šumskom vozilu, vrijednom oko 2,5 milijuna kuna, a koje su šibenski vatrogasci dobili u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“. Projekt, čija je vrijednost veća od 256 milijuna kuna, sufinanciran je u iznosu od 85% sredstvima europskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15%  osigurava iz Državnog proračuna.

Foto: Grad Šibenik

JVP Šibenik u sklopu navedenog projekta dobit će i novo navalno vozilo, a preuzet će ga zapovjednik Volimir Milošević na svečanoj primopredaji koja će se održati danas u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu.

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca, splitsku Javnu vatrogasnu postrojbu posjetio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Tom prigodom gradonačelnik se zahvalio pripadnicima JVP-a na dosadašnjem radu.

– Još u onom velikom požaru koji je prije 4 godine došao do istočnog ruba Splita, pokazali ste svoju profesionalnost, stručnost i ljudsku hrabrost. Vi ste ljudi s kojima grad mirno može spavati, a to ste i dokazali – kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Također, splitski gradonačelnik je podsjetio kako je u okviru ovog mandata u sustav Civilne zaštite na području grada Splita uloženo preko 100 milijuna kuna pri čemu je nabavljeno niz novih vatrogasnih vozila, cisterni, terenskih vozila, obavljena je i rekonstrukcija pojedinih objekata DVD-ova, uređena je dislocirana postaja JVP „Zapad“ u objektu Vila Dalmacija, nabavljena je nova sofisticirana oprema te izvršene brojne stručne obuke.

Foto: Grad Split

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio je čestitku:

– Svima vama koji danas obilježavate svoj dan, dan mučenika i zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana, želim uputiti čestitku i zahvalu za plemeniti i herojski rad koji ulažete za sigurnost i dobrobit naše zajednice.

Prvi ste na liniji obrane ne samo u požarima, nego u svakoj katastrofi bilo djelovanjem prirode, bilo prouzrokovanoj ljudskim faktorom – poplavama, potresima, prometnim i drugim nesrećama. Vi ste naš ljudski štit i brana od svega onog što ni u noćnim morama ne želimo vidjeti, i to gotovo bez iznimke nesebično riskirajući vlastiti život, ulažete sav napor kako biste spasili tuđi.

Foto: Grad Dubrovnik

Iznimno sam ponosan što u vremenu korone nastavljamo rad na poboljšanju uvjeta djelovanja našeg vatrogastva te da smo znatna sredstva uložili u osnaživanje žurnih službi. Uz vatrogasni dom na Osojniku i nabavku prvog broda Orlando, kolektivnim ugovorom konačno smo zajamčili veća primanja i bolje uvjete rada koje ste zaslužili.

Vi ste altruisti, uzor i ponos našeg grada. Želim vam što mirnije i sigurnije radne dane, što manje intervencija i neka vas u obavljanju vašeg poziva čuva vaš zaštitnik sveti Florijan – poručio je dubrovački gradonačelnik.

Čestitke glavnog vatrogasnog zapovjednika: “Budite ponosni na svaki trenutak proveden u našoj plemenitoj vatrogasnoj obitelji”

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio čestitku.

Poštovane vatrogaskinje i vatrogasci, vatrogasni dužnosnici, vatrogasni zapovjednici, vatrogasni časnici i dočasnici, članovi vatrogasnog podmlatka i mladeži te vatrogasni veterani,

upućujem Vam čestitke povodom dana našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana. Iako naš dan nećemo ni ove godine proslaviti na tradicionalan način, ovo je prilika da se sjetimo svega što sveti Florijan predstavlja. Njegovo svjesno žrtvovanje za bližnje koji se nisu odrekli svojih uvjerenja, riječi koje je izgovorio krvniku „Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj“, žive u svima nama, u svakom trenutku kad ostavljamo svoje obitelji i odlazimo pomoći drugome, svjesni opasnosti koje naše plemenito zanimanje nosi.

Odlučnost, hrabrost i ljubav prema bližnjima pokazali ste nebrojeno puta. No, razdoblje koje je iza nas, ušlo je u hrvatsku vatrogasnu povijest s novim izazovima kojima ste se prilagodili zahvaljujući sposobnosti, znanju, ali i ljubavi prema svakom čovjeku. Stoga, budite ponosni na svaki trenutak proveden u našoj plemenitoj vatrogasnoj obitelji.

Vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnici vatrogasnih organizacija, neka Vas u svim zadacima prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Od srca čestitam Dan vatrogastva i dan svetog Florijana – poručio je Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.