3 min. čitanja

Pula slavi Dan oslobođenja i Dan Grada

Pula slavi Dan oslobođenja i Dan Grada
Foto: Boris Kačan

PULA danas slavi svoj dan. Na današnji datum 1945. godine grad su od fašističke okupacije oslobodile partizanske snage koje su prethodno oslobodile čitavu Istru i sjedinile ju s maticom Hrvatskom.

Nešto nakon oslobođenja od fašističke Italije i dolazak pod hrvatsku vlast, Vlada DF Jugoslavije i vlade Velike Britanije i SAD potpisale su u Beogradu 9. VI. 1945. sporazum o podjeli teritorija Julijske Venecije na Zonu A i Zonu B. Pula s bližom okolicom našla se u zoni A, zapadno od Morganove linije. JNA se iz Pule, Trsta i drugih dijelova zone A povukla do do 12. VI. 1945.

Zapovjednik savezničkih snaga na Sredozemlju feldmaršal Harold Alexander je u proglasu objavio daje saveznička vojna uprava ponovno u Zoni A uvela talijansko zakonodavstvo i upravu prema stanju prije 9. IX. 1943. Nekoliko godina nakon 1945. Pulom su upravljali Ujedinjeni narodi. Istra je podijeljena u okupacijske zone, Zonu A i Zonu B. Teritorijalna razdioba rješavana je na Pariškoj mirovnoj konferenciji. Na konferenciji su veliku ulogu imali hrvatski katolički svećenici. Među njima najpoznatiji je po ulozi bio monsinjor Božo Milanović, jedan od predstavnika Istre na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. na kojoj se odlučivalo o sudbini Istre nakon rata. Podatke koje su prikupili mons. Milanović, Zvonimir Brumnić i drugi hrvatski svećenici bili su jedan od glavnih argumenata zašto je Istra kao dio Hrvatske ušla u sastav Jugoslavije. Glavni dokument po kome se u Parizu postupalo bila je Spomenica hrvatskog svećenstva u Istri Savezničkoj komisiji za razgraničenje Julijske krajine donesena u Pazinu 12. veljače 1946. godine. Spomenicu je donio Zbor svećenika sv. Pavla za Istru, a u njoj su prikazali sve strahote koje su od Talijana podnosili Hrvati naročito svećenici od 1918. do 1943. godine, ali je Istra i pored toga ostala nastanjena u velikoj većini Hrvatima, pa zbog toga treba zauvijek pripasti jedino Hrvatskoj.

Svečanost povodom Dana oslobođenja

Povodom 5. svibnja, Dana oslobođenja i Dana Grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu održana je svečanost prigodnog uručivanja nagrada i priznanja dobitnicima.

– Pula je grad koji je puno puta „pao“ ali to je i grad koji se uvijek vratio na svoje noge. Živjela Pula – Viva Pola – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić.

– Pula je danas grad koji se ubrzano razvija. Moderan, europski orijentiran grad suživota, tolerancije, mira i međusobnog uvažavanja. Jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini je privođenje kraju i useljenje u novu Opća bolnicu. U okolnostima najveće zdravstvene krize u modernoj povijesti Pula i Istra dobili su najsuvremeniju zdravstvenu ustanovu na ovim prostorima koju smo godinama priželjkivali. Usto, u neposrednoj blizini gradimo najsuvremeniju Medicinsku školu u Hrvatskoj i ona će svoje učenike primiti već ove jeseni. Među prvima smo donijeli niz mjera pomoći našim gospodarstvenicima čije je poslovanje pogođeno uslijed ove pandemije. Ukupne mjere potpunog oprosta ili umanjenja davanja iznose gotovo 7 milijuna kuna za 2020. i prvu polovinu 2021. godine. Budimo ponosni što je Pula danas jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj! – kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Foto: Grad Pula

Za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada Pule, posebnim Priznanjem Gradonačelnika, povodom obilježavanja Dana grada Pule 2021. godine, nagrade su dobili: Boksački klub Pula za zasluge i rezultate u boksu najtrofejnijem klubu Republike Hrvatske kojeg krase osvojena bezbrojna amaterska znamenja pulskih velikana ringa u 75 godina postojanja na našim prostorima i to od najznačajnih sedam europskih, dvije svjetske i jedna olimpijska zlatna medalja. Javna ustanova Natura Histrica za izniman doprinos u upravljanju zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije i revitalizaciji park šuma Šijana i Busoler čime se promiče važnost zaštite okoliša, razvija lokalna zajednica i podiže svijest o važnosti prirode. Ronilački klub Meduza za osobit doprinos u zaštiti okoliša ekološkim akcijama čišćenja podmorja i podizanju opće svijesti o važnosti očuvanja prirode. Odred izviđača „Istra“ za poseban doprinos unapređivanju izviđaštva i provođenju edukacijskih programa i Lucia Nikolić studentica Fakulteta prirodnih znanosti za doprinos u istraživački projektima za zaštitu mora.

Nagradu Grada Pule osvojio je Duško Marušić Čiči fotograf i fotoreporter za vrhunski spoj fotografskog umijeća i zanata kojim ostavlja u naslijeđe bogat fundus fotografija raskošnih vizura i ljepota grada dajući vrijedan doprinos razvoju kulture i ugleda Grada Pule.

Poveljom Grada Pule nagrađeno je Kulturno-umjetničko društvo „Matko Brajša Rašan“ za 70. godišnje kulturno umjetničko stvaralaštvo, izniman doprinos očuvanju identiteta i glazbene baštine istarskog podneblja te promicanje kulture i ugleda Grada Pule.

Grbom Grada Pule u znak javnog priznanja za postignute izvanredne sportske rezultate i osobite uspjehe u prethodnoj godini nagrađen je Robert Klačar.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.