INSPEKCIJA U ŠIBENIKU: “Onečićenje nije uzrokovala rekonstrukcija INA-ine crpke na rivi”

Foto: Google Street View / Screenshot

ŠIBENIK – Onečišćenje koje se prošli tjedan širilo morem u Mandalini i pred rivom, nije uzrokovano rekonstrukcijom INA-ine pumpe na rivi, tvrde iz te tvrtke i iz Državnog inspektorata.

Prošlog tjedna u našu redakciju su stizale snimke onečišćenja koje se proširilo morem ispred šibenske luke, a mnogi su miris nafte u nekoliko navrata prošli tjedan osjetili i pred šibenskom rivom. Ima li sve možda veze s rekonstrukcijom INA-ine benzinske pumpe na rivi, provjerili su kolege iz portala ŠibenikIN, koji su isti upit poslali INA-i, Državnom inspektoratu i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

– Inspekcija zaštite okoliša je izvršila inspekcijski nadzor nad tvrtkom koja je izvođač građevinskih radova rekonstrukcije benzinske postaje koju navodite. Inspekcijskim nadzorom nije utvrđeno da je onečišćenje mora nastalo zbog obavljanja građevinskih radova na ovom gradilištu. Slijedom utvrđenoga, inspekcija zaštite okoliša nema osnova za daljnje postupanje – odgovorili su iz Državnom inspektorata.

Iz INA-e kažu da je isto potvrdila i Lučka kapetanije Šibenik čiji su predstavnici prošli tjedan obišli gradilište na rivi.

– Rekonstrukcija Ininog maloprodajnog mjesta Šibenik obala nije razlog prošlotjednog onečišćenja mora, što je potvrdila i Lučka kapetanija, čiji su predstavnici u petak, 30. svibnja obišli gradilište. Podsjećamo, radovi na rekonstrukciji Ininog maloprodajnog mjesta Šibenik obala započeli su 1. ožujka 2021. godine, kada je izvršeno pražnjenje i čišćenje spremnika i cjevovoda od preostalog goriva i ostataka ugljikovodika te su oni napunjeni vodom. Također, tada je po naputku Lučke kapetanije u more postavljena zaštitna brana cijelom dužinom gradilišta te je vidljivo da se onečišćenje nalazi s vanjske strane brane što upućuje na zaključak da radovi ne mogu biti razlogom njegove pojave – poručuju iz INA-e.

Eto, nije pumpa, ali i dalje nema odgovora odakle je onečišćenje na kraju došlo… Niti se itko očito time više bavi.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NAFTNA MRLJA U ŠIBENIKU Što se dogodilo?

Vaš komentar