1 min. čitanja

POJAŠNJENJE MINISTARSTVA Pod kojim uvjetima montažni ugostiteljski objekti smiju biti na plaži?

POJAŠNJENJE MINISTARSTVA Pod kojim uvjetima montažni ugostiteljski objekti smiju biti na plaži?
Foto: Pixabay / Morski HR

Zbog nedoumica pri primjeni članka 14. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u dijelu koji se tiče ugostiteljskih objekata na pomorskom dobru, iz Ministarstva turizma i sporta RH pojasnili su uvjete pod kojima jedinice lokalne samouprave mogu izdati rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za beach bar koji se nalazi na plaži, odnosno za objekt brze prehrane ili slastičarnice u kiosku smještenom na pomorskom dobru iako su ti objekti udaljeni manje od 100 metara od postojećih ugostiteljskih objekata iste namjene smještenih u građevini.

Prema navodima iz Ministarstva, ukoliko beach bar ispunjava sve uvjete iz Članka 24. stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i ima koncesijsko odobrenje za gospodarsko korištenje pomorskog dobra jedinice lokalne samouprave (općine ili grada), može poslovati na plaži, odnosno prostoru određenom koncesijskim odobrenjem čak i ako na udaljenosti manjoj od 100 metara posluje gospodarski subjekt iste/slične djelatnosti u građevinskom objektu.

Naime, smisao beach bara i sličnih ugostiteljskih subjekata jest omogućiti gostima dostupnost usluge pripreme i usluživanja pića i napitaka na samoj plaži. Obzirom da je posjećenost takvog objekta uvjetovano godišnjim dobom i lijepim vremenom, smatra se kako u tom smislu ne predstavlja konkurenciju ugostiteljskom objektu koji se nalazi u građevini, pojašnjenje je Ministarstva.

Slična situacija je i u slučaju slastičarnica i objekata brze prehrane u kioscima smještenim na pomorskom dobru na udaljenosti manjoj od 100 metara od postojećih objekata u građevini iste namjene.

Iz nadležnog Ministarstva pojašnjavaju kako oni, kao objekti privremene namjene, uz ispunjavanje uvjeta propisanih člankom 24. stavkom 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te posjedovanje koncesijskog odobrenja jedinice lokalne samouprave na najviše pet godina, moraju biti sačinjeni od lagane konstrukcije koja se može prenositi u cijelosti ili u dijelovima.

Takva konstrukcija se može postaviti na plažu bez trajnog povezivanja s njom u svrhu očuvanja i zaštite pomorskog dobra, te bi nakon njene demontaže plaža trebala ostati nepromijenjena.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.