1 min. čitanja

U Pulu stiže mareograf, uređaj za mjerenje morskih mijena

U Pulu stiže mareograf, uređaj za mjerenje morskih mijena
Foto: Grad Pula

PULA – Grad Pula danas će dobiti mareograf, mjernu stanicu koju Puli donira zagrebačka tvrtka Geolux d.o.o. i koja će se postaviti na pulski lukobran u svrhu mjerenja plime, oseke, valova i temperature mora.

Prema specifikacijama uređaja Enciklopedije Hrvatskog enciklopedijskog zavoda, tri su vrste mareografa:

Mehanički mareograf postavlja se na obali iznad zdenca povezanoga s morem s pomoću horizontalne cijevi. U zdencu se nalazi plovak koji prati dizanje i spuštanje morske površine, a njegovo se gibanje prenosi na zapisni uređaj. Sprava koja na isti način bilježi promjene vodostaja rijeka i jezera naziva se limnigraf.

Elektronički mareograf (tlačni mareograf) postavlja se na morsko dno. Takav uređaj u pravilnim vremenskim razmacima mjeri tlak i bilježi ga. Tlak izmjeren na osjetilu jednak je zbroju atmosferskoga tlaka i tlaka vodenoga stupca. Odatle se mogu odrediti pomaci morske razine.

Radarski mareograf (akustični mareograf) postavlja se iznad morske površine prema kojoj odašilje akustične signale, mjeri vrijeme povratka signala i tako određuje srednju razinu mora.

Hrvatska ima dobro razvijenu mrežu mehaničkih mareografa, s mjerenjima što na pojedinim postajama (Rovinj, Bakar, Split, Dubrovnik) traju pedeset i više godina. Mjerenja elektroničkim mareografima obavljaju se povremeno.

Uz Tomislava Grubeša – suvlasnika i glavnog tehničkog direktora Geolux d.o.o., u ime Grada Pule primopredaji uređaja danas će prisustvovati Ingrid Bulian – pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, te od strane partnera inicijative Anton Pletikos – predsjednik Zajednica tehničke kulture Pula, Emina Pustijančić – dekanica Fakultet prirodnih znanosti u Puli i Neven Iveša – asistent na istoimenom Fakultetu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PREDSTAVLJEN PROJEKT PEPSEA Razvoj sustava zaštite mora i priobalja od onečišćenja
HIDROGRAFSKI INSTITUT Nove web stranice, peljari, katalog navigacijskih karata, uživo visina valova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.