3 min. čitanja

PULA DOBILA MAREOGRAF Uređaj za mjerenje plime, oseke, valova i temperature mora.

PULA DOBILA MAREOGRAF Uređaj za mjerenje plime, oseke, valova i temperature mora.
Foto: Grad Pula

PULA – U Pulu je stigao mareograf, mjerna stanica koju je Puli donirala zagrebačka tvrtka Geolux d.o.o. i koja je postavljena na pulski lukobran u svrhu mjerenja plime, oseke, valova i temperature mora.

– Ovo je iznimna donacija kojom se osigurava još jedan značajan korak na putu održivog razvoja grada Pule, koji inače, već godinama prati i analizira podatke i unaprjeđuje stanje raznih sastavnica okoliša. Posebno se ova inicijativa ističe jer, osim Grada Pule, prepoznata je i od strane Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Zajednice tehničke kulture Pula te je došlo do suradnje partnera, svjesnih svoje uloge i društvene odgovornosti u očuvanju okoliša. Veliko hvala donatorima kojima želimo daljnji uspješan rad u razvoju opreme od osobite važnosti za širu društvenu zajednicu – rekla je Ingrid Bulian pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu na današnjoj službenoj primopredaji mareografa koji će, postavljen na pulskom lukobranu, služiti za mjerenje plime, oseke, valova i temperature mora.

U ime tvrtke Geolux d.o.o. događaju su prisustvovali Tomislav Grubeša, suvlasnik i glavni tehnički direktor te Iva Sinožić, voditeljica prodaje, dok su od strane partnera inicijative nazočili  Emina Pustijanac, dekanica Fakultet prirodnih znanosti u Puli i Neven Iveša, znanstveni asistent na studiju Znanost o moru na istoimenom Fakultetu. Suradnja je podržana i od strane Zajednice tehničke kulture Pula.

– Tvtka Geolux danas prodaje svoje uređaje diljem svijeta i plod su vlastitog istraživanja i razvoja te se kompletno sve proizvodi u Samoboru i Zagrebu. Budući smo jako izvozno orijentirana tvrtka  imamo praksu nekoliko puta godišnje pokloniti uređaje u Hrvatskoj da se pokaže najmodernija tehnologija u ovaj niši i njene mogućnosti i koristi. Riječ je o najnovijoj radarskoj tehnologiji za mjerenje vodostaja, u ovom slučaju plime, oseke, valova i svih parametara mora, između ostalog i temperature na nekoliko dubina, površinske temperature mora i ostalih parametara koji su bitni znanosti koja se bavi zaštitom mora da bi se u konačnici moglo što bolje procijeniti stanje samog mora – pojasnio je Grubeša.

Foto: Grad Pula

Velike zahvale na donaciji uređaja izrazila je dekanica Pustijanac i znanstveni asistent Iveša.

– Rezultati  mjerenja sa uređaja uvelike će oplemeniti studij znanosti o moru gdje će studenti imati priliku koristiti podatke za svoje završene radove a znanstvenici za stručne i znanstvene radove – istaknula je dekanica Emina Pustijanac.

Neven Iveša osvrnuo se na velike napore koje je Grad Pula uložio u zaštitu okoliša na području pulske rive a što se, između ostalog, vidi vraćanjem vrsta na visokom stupnju hranidbenog lanca kao dobri dupini i ostale životinje. Kroz daljnje aktivnosti želi se postaviti i kamere koje će pratiti podmorje čime bi se zajedno sa mareografom kombinirali podaci sa istraživanjima u cilju doprinosa  daljnjoj zaštiti okoliša na području grada Pule i općenito Istarske županije kao i popularizaciji  znanosti, naglasio je Iveša.

Za postavljanje mareografa kojega vrijednost iznosi oko 50.000,00 kuna, odabrana je lokacija pulskog lukobarana, kao najprikladnija, uzimajući u obzir tehničke i sigurnosne uvjete, uz suglasnost Lučke kapetanije Pula i Lučke uprave Pula.

Podaci prikupljeni radom mareografa bit će javno dostupni i korisni za širu društvenu zajednicu.

Osim mogućnosti  korištenja podataka u znanstvene svrhe, bit će moguće i  svakodnevno korištenje od strane nautičara, ribara, svih institucija i građana u cilju edukacije, odnosno svima koji u životu uz more trebaju podatke u realnom vremenu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Pulu stiže mareograf, uređaj za mjerenje morskih mijena
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.