5 min. čitanja

ZAVRŠIO SVJETSKI KUP iQFOiL SPLIT Splićanka Palma Čargo zlatna, Luka Mratović završio na drugom mjestu

ZAVRŠIO SVJETSKI KUP iQFOiL SPLIT Splićanka Palma Čargo zlatna, Luka Mratović završio na drugom mjestu
Foto: JK Labud / Velimir Bešić

SPLIT – Nakon pet dana jedrenja na dasci podno Sustipana, završen je 1. Svjetski kup u novoj olimpijskoj klasi iQFOil, u organizaciji JK Labud. Predstavnica JK Labud Palma Čargo osvojila je 1. mjesto u ženskoj konkurenciji, dok je njezin kolega Luka Mratović, također iz JK Labuda zauzeo 2. mjesto u muškoj konkurenciji. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Talijanu Francescu Scaglioli.

– Jako sam zadovoljna s rezultatom i osvojenim prvim mjestom na Svjetskom kupu. Budući da je ovo prva regata u novoj sezoni dobro mi je došla ova pobjeda kao motivacija pred nadolazeću regatu u Italiji koja je na rasporedu već za 8 dana – kazala je Palma Čargo.

Palma Čargo
Luka Mratović / Foto: JK Labud

U muškoj konkurenciji od prvog dana vodila se borba između Talijana Scagliole i Luke Mratovića, a u trećem danu jedrenja došlo je do sudara koji je srećom završio bez ozbiljnih posljedica.

– Prije svega mi je drago što je nova olimpijska klasa imala premijeru upravo u Splitu i u našem JK Labud. Zadovoljan sam regatom i ostvarenim rezultatom, a nadam se da se iduće godine opet vidimo podno Sustipana u još većem broju – kazao je Luka Mratović.

Foto: JK Labud

Split je postao prvi domaćin ovog međunarodnog natjecanja u 2021. godini, a o atraktivnosti najbrže rastuće kategorije svjedočili su vjerni gledatelji na Sustipanu.

– Odrađeno je jako puno plovova u ovih 5 dana, i to pod relativno zahtjevnim vremenskim uvjetima. Iako je međunarodni interes za ovom regatom zbog pandemije koronavirusa bio slabiji, drago nam je vidjeti pozitivne reakcije organizatora iz klase i natjecatelja, a već sada krećemo u pripreme za iduću godinu koja će nadamo se privući još veći broj natjecatelja – kazao je Ivan Kljaković Gašpić, direktor regate.

Klasa iQFOiL nova je olimpijska disciplina u jedrenju na dasci, a svoju premijeru imat će u Parizu 2024. godine. Zasniva se na foiling tehnologiji, a prepoznatljiva je po tome što natjecatelji lebde iznad mora, zahvaljujući podvodnom krilu koje stvara uzgon i smanjuje otpor kretanja kroz more.

Foto: Velimir Bešić

– Krajnji cilj JK Labud je da u sljedeće 3 godine, odnosno u pripremnoj fazi za Olimpijske igre u Parizu, Uvala Baluni i grad Split postanu jedan od centara jedrenja i da se privuče jedriličare iz susjednih zemalja kako bi Split postao jedriličarski trening centar za klasu iQFOiL u središnjem i istočnom dijelu Europe – kazao je Kljaković Gašpić.

Klasa iQFOiL Nastala je kao odgovor na mnoge promjene u svijetu jedrenja koje se događaju posljednjih desetak godina, s naglaskom na brzini jedrenja, a cilj je i da natjecanje bude što bliže kopnu zbog još većeg doživljaja za gledatelje.

Foto: Velimir Bešić

Ovo je ujedno i prvo natjecanje s kojim počinje natjecateljska sezona jedrenja na dasci, ne samo u ovoj godini već i u idućim godinama, stoga je cilj pozicionirati Split kao početnu točka i prvu regatu s koje će jedriličari, uz blagoslov sv. Duje nastaviti jedriti po svijetu i ostvarivati svoje jedriličarske ambicije, poručili su iz JK Labud.

Regatu iQFOiL Split ove godine podržao je grad Split i Turistička zajednica grada Splita, a kadrovi regate obići će svijet i iduće godine privući još veći broj natjecatelja i gledatelja.

Foto: Velimir Bešić

IQ Foil – Nova disciplina u jedrenju na dasci za OI u Parizu 2024.

Organizator kupa je JK Labud, koji je uvjek bio predvodnik novih trendova u jedrenju. Unatoč izazovima pandemije korona virusa, kup je održan, a  regate su pokazale svu atraktivnost i raskoš nove discipline u jedrenju.

U posljednjem desetljeću jedrenja „foiling“ tehnologija je galopirajući trend u jedrenju, što možemo vidjeti i kod jedrilica Americas Cup-a, Vende Globe ili Mini 6,50 koje koriste foil kako bi se trup  jedrilice izdigao iznad vode te smanjio otpor i  povećao krajnju brzinu. Isti trend se koristi i kod daske za jedrenje gdje je tvrtka Stabord/Severen uspjela razviti jednostavan, efektan, siguran i upravljiv  komplet opreme koji je prihvaćen kao olimpijska disciplina.

Sama daska za jedrenje te komplet jedara i booma je poznat već prije, ali umetanjem podvodnog krila „foil“ došlo se do efekta lebdenja. Za poznavatelje jedrenja na dasci podizanje na krilo je relativno jednostavno, a već nakon tjedan dana može se ovladati upravljanjem i kontrolom nad opremom za okretanje. Jedra su od 9 kvadrata za muškarce i 8 kvadrata za žene, što zahtijeva veliku snagu za odupiranje jedru i peraji pa kad se potrebna snaga iskombinira s neophodnom kontrolom, može se  kazati da je jedrenje na IQ Foil dasci jedno od zahtjevnijih oblika jedrenja.

Foto: Velimir Bešić

Logistički klasa IQ Foil je jednostavna, lako se može porinuti s plaže, kao i u lučicama naših jedriličarskih klubova.

– IQ Foil je atraktivna, brza i zabavna disciplina u jedrenju na dasci. To je budućnost jedrenja koja je došla u Split na početku svoje olimpijske priče. JK Labud je iznimno ponosan što je sukreator budućnosti jedrenja, te zajedno sa svojim mladim jedriličarkama i jedriličarima stvara temelje budućih sportskih uspjeha za našu Hrvatsku – kazao je na kraju direktor regate Ivan Kljaković Gašpić.

Partner ovogodišnje regate je Green Sail, neprofitna organizacija koja promiče ekološke vrijednosti i održiv turizam. Potporu regati su dali grad Split i Turistička zajednica grada Splita. Sponzor regate je ACI Sail.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.