Kamen za ovu crkvicu korišten je i za palače u Veneciji, Rimu, New Yorku…

SAVAR – Predromanička crkva sv. Pelegrina u Savru, nekad otočić a sad nasipom vezan na Dugi otok. Uz bok otoku Vrniku s kojeg je kamen išao diljem svijeta za izgradnju palača i iz Savra je kamen korišten na zadarskom Forumu, na dosta palača u Veneciji, Rimu, New Yorku.

U Savru je postojao i samostan pustinjaka Sv. Antuna opata s crkvom sv. Andrije, koji je napušten tijekom 16. stoljeća.

U slikovitoj uvali nalazi se otočić spojen kasnijim nasipom s kopnom i na njemu je sakralni objekt nulte kategorije, predromanička crkva sv. Pelegrina (7.-9. stoljeće). Njezin prezbiterij zapravo je predromanička crkvica, brod i sakristija nadograđeni su kasnije. Barokna krstionica s glagoljskim natpisom prenesena je u župnu crkvu koja potječe iz 1670. godine.

U blizini mjesta nalazi se glasovita spilja Strašna Peć, prva organizirana izletnička destinacija na ovim prostorima koju je 1904. posjetio austrougarski car Franjo Josip.

Zahvaljujući razvedenoj obali i bezbrojnim uvalicama, Savrani se bave ribarstvom i turizmom.

Savar je poznat po nekadašnjoj eksploataciji kamena koji je poslužio za izgradnju zadarskog rimskog Foruma, palača i crkvi u Rimu i Veneciji, te zgrade UN-a u New Yorku.

Od poznatih osoba u Savru je rođen hrvatski agronom, pjesnik, novinar i dragovoljac Domovinskog rata Stjepan Vladimir Letinić.

Više prekrasnih fotografija hrvatske obale pogledajte u bogatoj galeriji Borisa Kačana.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Cvit Mediterana

Vaš komentar