2 min. čitanja

Održana eko akcija “Čistim Mljet za bolji svijet”

Održana eko akcija “Čistim Mljet za bolji svijet”
Foto: NP Mljet

MLJET – Nacionalni park Mljet u suradnji s Društvom za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb), OŠ Mljet te ronilačkim centrom Aquatica i Geronimo proteklog je vikenda održalo projekt pod nazivom „Čistim Mljet za bolji svijet “.

Cilj je otklanjanje otpada s kopnenih i morskih površina otoka Mljeta suradnjom djelatnika NP Mljet, ronioca, lokalnog stanovništva i učenika OŠ Mljet te se projekt provodi treći put na području NP Mljet.

Foto: NP Mljet

Suradnjom ronioca, nevladinih organizacija, znanstvenika i lokalnog stanovništva nastoji se dovesti podmorje unutar Nacionalnog parka Mljet u prihvatljivo stanje i podići razinu svijesti šire javnosti o važnosti zaštite morskih ekosustava.

Nacionalni park se kroz cijelu godinu suočava s problemom doplutalog otpada te se uz vlastite resurse u rješavanju ovog problema kontinuirano uključuju volonteri, ronilački klubovi i lokalna zajednica.

Foto: NP Mljet

Morski otpad, u kojem god obliku bio, ugrožava okoliš, ekonomiju i ljudsko zdravlje na globalnoj i lokalnoj razini. Iako su prizori plaža diljem svijeta prekrivenih morskim smećem poznati javnosti, morsko dno često je znatno onečišćenije.

Foto: NP Mljet

Na svjetskoj razini više od 90% morskog otpada nije niti vidljivo ljudskom oku i nalazi se na morskom dnu u sedimentima.

Tijekom trajanja ove akcije očišćeno je 5 lokacija.

Foto: NP Mljet

Osim ronioca, u akciju čišćenja su se uključila i djeca OŠ Mljet koja su kroz predavanje i radionicu naučili više o štetnosti svih oblika otpada za morske organizme i ljude kao krajnje korisnike.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.