2 min. čitanja

Butković za Morski HR: “Način na koji se pomorskim dobrom upravlja u Šibeniku, recept je za cijelu Hrvatsku”

Butković za Morski HR: “Način na koji se pomorskim dobrom upravlja u Šibeniku, recept je za cijelu Hrvatsku”
Foto: Morski HR

ŠIBENIK – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković bio je danas u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji, gdje je obišao projekte uređenja i obnove lučke infrastrukture, radove na uređenju lučkog područja s Rogoznici, a pri obilasku komunalne luke Vrnaža u Mandalini osvrnuo se na do sad učinjeno i planove ulaganja u uređenje hrvatske obale koje njegovo ministarstvo ima u nadernim godinama.

– Način na koji se pomorskim dobrom upravlja u Šibensko-kninskoj županiji recept je za cijelu Hrvatsku. S jedne strane Mandaline, praktički u centru grada Šibenika, danas imate komunalne vezove za građane sa svom popratnom infrastrukturom, a s druge strane najmoderniju marinu za mega-jahte. Po istom modelu u toj se županiji razvija sva obala i otoci, uz stalnu svijest o važnosti očuvanja mora i okoliša – izjavio je pritom Oleg Butković za Morski HR.

Foto: Morski HR

– Kad sam bio ovdje prije pet godina, bio je ovo jako ružan prizor. Županijska lučka uprava, Grad Šibenik i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture su investirali zajedno 65 milijuna kuna u nekoliko faza, od čega je ministarstvo izdvojilo 38 milijuna kuna – kazao je potom Butković.

Cijela Hrvatska obala ima problem s komunalnim vezovima

– Domicilno stanovništvo ima problem veza sa svojim brodom. Grad Šibenik je prepoznao tu potrebu te smo napravili luku sa 800 vezova na koju svi možemo biti ponosni. Ovo je ogledni primjer kako bi i ostale županije, gradovi i općine trebali riješiti svoj problem s komunalnim vezovima za domaće stanovništvo – rekao je Butković.

Foto: Morski HR

Ministarstvo će, kako je najavio, do 2027. godine uložiti još milijardu i pol kuna u razvoj hrvatskih luka.

– Planiramo ulaganja, to je ta renesansa na hrvatskoj obali koja ide najviše uz pomoć europskih fondova i nastavljamo i kroz mehanizam za otpornost i novu financijsku perspektivu te će nam i sredstva biti, vjerujemo, još veća. To će biti velika prilika za sve gradove i općine da obnove i izgrade svoje luke i rive, a to je nešto što diže cijelu priču u svakom mjestu. Nije svrha samo zaštita akvatorija i funkcija otočnog povezivanja već je to lice i naličje svakog grada i svake općine. Ovo je genijalno odrađen projekt – zaključio je Butković.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.