2 min. čitanja

KAMERAMA ĆE STATI NA KRAJ NEODGOVORNIM MJEŠTANIMA: Preko kreće u borbu protiv zagađivača!

KAMERAMA ĆE STATI NA KRAJ NEODGOVORNIM MJEŠTANIMA: Preko kreće u borbu protiv zagađivača!
Foto: Pixabay

Načelnik općine Preko na otoku Ugljanu Jure Brižić objavio je da je općina uvela videonadzor na 30 lokacija zbog bacanja otpada u okoliš.

– Budući da brojna upozorenja i apeli nisu urodili plodom, uvodimo videonadzor kako bi spriječili onečišćenje i narušavanje okoliša te stvaranje nelegalnih odlagališta otpada – objasnio je Brižić.

Kako prenosi portal 057info, iako je većina stanovnika na području Općine Preko ekološki osviještena, ipak postoji dio nesavjesnih građana koji nepropisno i nekontrolirano odbacuje otpad u prirodu i time zagađuju okoliš te time stvaraju lošu sliku o općini i otoku.

Videonadzor je postavljen na 30 lokacija diljem općine na kojima se, osim kamera, nalaze i obavijesti da je navedeno područje pod videonadzorom, a postavljanje sustava videonadzora izvodi općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi.

– Premda sustav, između ostaloga, omogućuje prepoznavanje i samim time pronalaženje osoba koje bacaju otpad u prirodi, mi ipak nećemo posezati za drastičnim mjerama i kaznama. Nadamo se da će samo uvođenje videonadzora polučiti dobre rezultate, odnosno utjecati na svijest stanovnika i spriječiti novo bacanje otpada u okolišu – napominje Brižić.

Dodaje da je prošle godine počela s radom i web aplikacija ELOO, sustav evidencije lokacija odbačenog otpada koji predstavlja dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom na državnoj razini. To je još jedna od mjera koju stanovnici mogu koristiti za prijavu onečišćenih lokacija.

Brižić podsjeća da već tri godine Čistoća besplatno odvozi glomazni otpad, i to do 2 m3 po odvozu godišnje, te moli građane da koriste tu besplatnu uslugu odvoza umjesto bacanja otpada u okoliš.

– Ovim putem još jednom ukazujemo na važnost odvajanja otpada u vlastitom domu i činjenicu da je odgovornost na svakom pojedincu te da svi zajedno moramo biti svjesni važnosti očuvanja okoliša, a napominjemo i da odvajanje otpada dovodi i do smanjenja troškova za njegov odvoz – objasnio je Brižić i najavio skoru podjelu besplatnih kanti za reciklabilni otpad, čije će pražnjenje biti besplatno, te kompostera svim kućanstvima.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.